Quantcast
Channel: dinfantasi.no
Viewing all 519 articles
Browse latest View live

o herlige sommer

$
0
0
Sommer, sol og og late dager...

det må være stikkordene for inspirasjonen til dette kortet.

Et ungt par fylte begge 40 år og da jeg kom over dette motivet via Pinterest av et par under avisen, ja så MÅTTE det bare bli et kort ut av det.


Og følg med snart er de søte #stemplene jeg har laget i samarbeid med Global Hobby og kunst og Staz å finne i butikkene:


Tallene er stanset ut med dies fra Marianne design, og den runde peblesen har jeg laget med en tekst stemplet med egendesignet stempel laget med Imagepac Stampmaker 39880001.


Vannsprut har det også blitt her på kortet mitt. Har spinket og spart på disse tåreformede epoxy-stickersene i restekassen min i årevis. De har som dere ser ligget så lenge at de har gulnet litt, men da synes de bare bedre på kortet ;-)


Studiolight Paperpad 15x15 - Nr. 2 29018002
Studiolight Paperpad 15x15 - Nr. 3 29018003

LOVE - bryllupskort

$
0
0
Dette kortet med hovedsaklig produkter som føres av Global Hobby og Kunst ble presentert i Ett Trykk's juni utgave 2014.


Papir; Studiolight - Mønstret papir Studiolight Paperpad 15x15 - Nr. 4 200g, Prima - tag
Pynt; Staz - roser og halvperler, Wycinanka - chipboard Brudepar på sykkel, kakeserviett
Utstyr; Marianne design - Creatable LOVE dies, Sizzix - Framelits Sirkler Dies

Laget ut av en vanlig papirpose, med en tag i. LOVE er stanset ut to ganger for å få skyggeeffekt.

Lær mer ... Oljefarger

$
0
0
Bildet er lånt fra Royal Talens
Oljefarge består av fargepigment blandet med olje (oftes linolje). Vanligvis kjøpes dette på tuber, men det er fullt mulig å kjøpe pigment og blande fargene selv. Kjennetegn for oljefarge er at den tørker sent og har en sterk lukt. Fargene er lette å blande på en palett hvis en ønsker det, eller brukes rett fra tuben. På grunn av oljen, blir overflaten glansfull med synlige penselstrøk. Malemidler som terpentin og ulike oljer kan brukes for å tynne ut malingen ytterligere, men brukes også for å fremskynde eller forsinke tørkeprosessen.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Oljemaling er den mest kompliserte av alle kunstnerfarger når det gjelder holdbarhet av maleriet. Oppbyggingen kan grovt deles inn i:
- Forbereding av underlag
- Påføring av maling
- Påføring av ferniss

Forberede underlaget

Kvaliteten på grunnarbeidet vil i stor grad bestemmer den endelige holdbarheten av kunstverket. Papir, papp, tre, bomull og lin kan brukes som underlag for oljemaling, men ikke uten noe grunnarbeid. En ubehandlet eller utilstrekkelig behandlet underlag vil suge oljen ut av malingen og underlaget vil til slutt bli skadet av oljen. Malinglaget må inneholde tilstrekkelig olje for å omslutte pigmentene og danne en god film. Bare da vil pigmentene være tilstrekkelig bundet sammen og tidlig oppsprekking unngås.
Bildet er lånt fra Royal Talens
I henhold til den tradisjonelle fremgangsmåten for grunnarbeidet, er underlaget først behandlet med et lag av kaninhud- eller harehudlim, eller med lim fremstilt av bein. Dette beskytter underlaget fra absorbsjon av oljen, og gir lerretet god spenning. Et porøst lag påføres deretter over limet. Oljen fra malingen vil trenge inn i porene og malingsfilmen fester seg til underlaget ved hjelp av en rekke «ankere». Mange tradisjonelle formler fins for dette porøse laget, for eksempel basert på tidligere nevnte typer lim blandet med kalk eller oljemaling sterkt blandet med kritt.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Den moderne erstatningen for de ofte strevsom gamle fremgangsmetodene er Gesso. Ulike produkter markedsføres under dette navnet og variere mye i kvalitet. Ordet gesso er fra det gamle greske navnet gips, og benyttes av alle produsenter. Talens Gesso er laget ved hjelp av en ren akrylharpiks og er av førsteklasses kvalitet. Egenskapene til gesso i de ulike lagene er i henhold til tradisjonell fremgangsmåte, og er fremstilt i henhold til en spesiell formel. Gessolaget må være tykk nok, og så det er best å legge på to strøk. Det første laget med gesso kan uttynnes med vann for en lett smørbar tykkelse. Det neste laget påføres med ren gesso eller svakt uttynnet med vann. For sterkt sugende underlag kan en først behandle med et lag med akrylbindemiddel, en ren upigmentert acrylharpiks. Etterpå kan gesso deretter brukes, helst på kryss og tvers i to (noe tynnet) lag.

Påføring av maling
Det er i teorien to oljemaleteknikker: "alla prima" og "lagvis maling".

Alla prima
Alla prima henviser til at maleriet blir malt "vått-i-vått". Med denne teknikken blir fargene blandet, ikke bare på paletten, men også direkte på maleriet. De ulike fargene påføres vått sammen og over hverandre. Bildet, som til syvende og sist blir oppbygget av et enkelt lag, må fullføres mens malingen fremdeles er fuktig. Malingen kan påføres ren eller i kombinasjon med alltid det samme male- eller løsningsmiddel.

Lagvis maling
Med lagvis maling blir maleriet bygget opp av ulike lag. Det neste laget påføres når det forrige laget er tørt nok slik at det vil ikke blandes med ny tilsatt farge. Lagvis maling er en teknikk som også er kjent som "fat over lean"; hvert etterfølgende lag må inneholde mer olje enn det foregående. Da tørker ikke de ytterste lagene raskere enn de underliggende, og krakerlering unngås.

Fat over lean
Det første lag påføres tynt (lean). Det vil si at malingen må være tynnet med white spirit eller terpentin. Det vil ikke bli en forseglet malingsfilm på dette laget når malingslaget har tørket, men et porøst lag. Olje fra et påfølgende laget vil bli absorbert av det underliggende laget, og tynt feste seg i de mange porer under tørking. Dette vil gi godt feste mellom de to lagene. Da et underliggende tynt lag trekker olje fra laget over, må du sørge for det under malerarbeidet er lag ovenfor som inneholder relativt mer olje. Dersom dette ikke er tilfelle, kan kvalitetsproblemer oppstår.

Klebrigheten mellom malingslagene og "fat over lean"-prinsippet skal sammen også sikre at spenningen mellom de ulike malingslagene blir absorbert. Et maleri er stadig utsatt for bevegelse - på den ene siden av bevegelse i underlaget som for eksempel strukket lerret, men også på grunn av svingninger i temperatur og luftfuktighet. For å sikre holdbarheten av maleriet er det derfor viktig at alle malingslag kan absorbere disse bevegelsene.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Jo mer olje et malinglag inneholder, jo mer elastisk blir det når det er tørt. Hvis et maleri skulle bestå av ulike lag hvor de lavere lag inneholder mer olje enn de siste lagene, altså mot "fat over lean"-regelen, vil de mindre elastiske øverste lagene etter hvert bli revet i stykker av de bevegelige lagene under. Når dette blir synlig, er det referert til som sprekker eller krakelering. Krakelering kan unngås ved å gjøre hvert påfølgende lag litt fetere. "Fat over lean" kan derfor også tolkes som "elastisk over mindre elastisk". Dette understreker hvorfor et malinglag må tørke i tilstrekkelig grad før påføring av neste lag. Et lag som ikke er tørket tilstrekkelig ofte er for elastisk for et neste lag. Og det kan føre til at krakelering dannes.

Det er selvfølgelig opp til kunstneren hvor mange lag som anvendes ved oppbygning av et maleri. Det er alikevel tilrådelig å tynne malingen med white spirit eller terpentin for det første laget. Jo mer løsningsmiddel, jo tynnere blir malinglaget. Når det første laget er tørt nok kan det andre malingslaget påføres. Fra dette punktet er det flere veier videre:

- Uttynnet maling på hvert påfølgende lag med en avtagende mengde av oppløsningsmiddel; hvert påfølgende lag må derfor inneholde relativt mer olje. Du kan til slutt avslutte med ren maling.

- Bland maingen i påfølgende lag med et malemiddel. Et godt malemiddel består av tre komponenter: olje, harpiks og løsemiddel. Oljen gjør malingen fetere, mens løsningsmidlet sikrer at malingen ikke blir for tykk. Harpiksen som tredje ingrediens øker holdbarheten på malinglaget.

Hvis et maleri er bygget opp i mer enn to lag, kan malemidlet være blandet proporsjonalt med white spirit eller terpentin fra tynt til stadig fetere. Jo større den relative mengden av malemidlet er, jo fetere blir blandingen. For siste lag med malingen kan den blandes med rent malemiddel.
Bildet er lånt fra Royal Talens
Glazing
Hvorvidt et maleri er laget ved hjelp av "vått-i-vått"-teknikk eller lagvis maleri, kan et lag glazing brukes som ytterste lag. Dette er et transparent malinglag som har omtrent den samme virkning som å plassere en farget glassplate over et bilde. Bildet endres ikke, men fargene gjør det. Et lag glazing påføres, for eksempel, hvis kunstneren er ikke helt fornøyd med fargene og ønsker å endre dem noe uten å måtte male over hele områder. Også brukt hvis kunstneren ønsker å oppnå den visuelle effekten av glazing; et emalje-lignende lag og dype farger. En malingsfarge vil da bli brukt som et utgangspunkt for å endre fargen av hele maling med ett eller flere lag av glacing.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Penselstrøk må ikke være synlig når et lag med glazing påføres, da penselstrøkene i de underliggende lagene fortsatt vil vise gjennom den gjennomsiktig maling; et lag glazing må derfor flyte. På grunn av denne egenskapen er det også lettere å lage flytene fargeoverganger i et lag med glazing.

Et lag med glazing må være mer elastisk enn den underliggende malingsfilmen, også her er "fat over lean"-regel gjeldende. Ulike malemidler er egnet for dette formålet.

Du kan ikke alltid forutse nøyaktig hvor mange lag som er nødvendig for å komme til et tilfredsstillende resultat. Sørg derfor for at malingen er aldri for fett, slik at et eventuell nytt malinglag fortsatt er i stand til å binde seg til underliggende lag. Ren olje som malemiddel er derfor ikke lurt; malingen kan da bli for forseglet og resulterer i at etterfølgende lag ikke er i stand til å binde seg godt. Viktigere, med for mye olje det er en større risiko for rynker i malingsfilmen under tørkeprosessen.
Bildet er lånt fra Royal Talens
Påføring av ferniss
Ferniss for oljefarge består vanligvis av harpiks oppløst i et løsemiddel. Den beskytter maleriet og avgjør glansen i arbeidet. En god ferniss må være reversibel. Det vil si at for eksempel, i tilfelle av en gjenopprettelse skal det alltid skal være mulig å fjerne fernissen med et løsningsmiddel uten å skade malingslaget, også etter mange år.

Retusjerferniss
Under maleprosessen kan oppbygde områder synke litt. Dette skjer dersom et bestemt område med for mye olje blir absorbert av et underliggende lag; malingen blir matt og fargen mistet intensitet. På grunn av sterk absorbering i disse områdene, vil for mye olje suges bort når et neste lag påføres. Når de nedsunkne områder er håndtørr, påfør et tynt lag med retusjering ferniss for å få tilbake glans og farge i området, og dermed også harmoni i arbeidet. Enda viktigere, sikrer at for mye olje heller ikke suges bort fra et etterfølgende lag. En porøs film vil legge seg oppå malingsområdet ved bruk av et tynt lag med fernissen, noe som får evetnuelle etterfølgende malingslag til å feste seg. Når maleren bruker denne arbeidsmåten med ferniss, blir det noen ganger også referert til som "mellomliggende ferniss".
Bildet er lånt fra Royal Talens
I tillegg kan retusjerferniss brukes som et midlertidig beskyttelseslakk på malerier som ennå ikke er helt tørt. Dette gir maleriet en glans og beskytter den mot smuss. Da fernissen er porøs (i et tynt lag), kan oksygenopptak og dermed også tørkeprosessen av malingen fortsette. Når malingen er helt tørt, kan en endelig ferniss påføres over retusjer fernissen.

Det er meget viktig at retusjerferniss alltid anvendes i meget tynne sjikt. Hvis det brukes som et mellomliggende ferniss vil for mye ferniss svekke et godt feste i et etterfølgende lag. Med overdreven bruk som en midlertidig beskyttende ferniss, kan løsningsmidlet i ferniss oppløse oljen fra de nedre malingslag (som ennå ikke er tørr) og bringe den til overflaten. Hvis dette skjer kan maleriet være klissete i mange måneder eller år, og vil gjøre det vanskelig å stoppe smuss fra å feste seg på det. Med normale lagtykkelser er det derfor viktig å vente minst 2 til 3 måneder før du bruker den.

Sluttferniss
Oljemalingen tørker ved absorpsjon av oksygen og lys. Dette er en kjemisk prosess. Når malingen er tørr stopper ikke denne oksidasjonsprosessen, men fortsetter i en aldringsprosessen. Til slutt kan dette blir synlig, som sprekker. Når malingen er tørr nok (med lag av normal tykkelse tar dette omtrent ett år, med svært tynne lag tar det flere måneder mindre, og med tykkere lag i flere år) er det derfor lurt å bruke en sluttferniss. Denne sluttfernissen forsinker oksygenopptak og dermed aldringsprosessen. Fernissen bestemmer også den endelige grad av glans og maleriet blir beskyttet mot luftforurensing.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Når påføring av ferniss pågår må du passe på at alt (maling, ferniss, pensel og brett) har romtemperatur. Hvis et maleri er tatt ut fra et kaldt til et varmt rom for å få påført ferniss, kan kondens dannes på kalde overflater. Fuktighet vil da bli forseglet i fernissen som resulterer i en hvit tåke inne i filmen. Enda viktigere, fuktigheten kan føre til at ferniss perler seg  og redusere feste. Perling kan også oppstå hvis malingslaget er for mye forseglet, for eksempel ved at dette inneholder en stor del av bindemiddelet (malemiddel, olje). For å unngå dette er det lurt å tørke maleri med et klut med litt white spirit først. Etter at white spirit har fordampet påføres fernissen.

Blank sluttferniss består i hovedsak av en harpiks i et løsningsmiddel. Ved matt ferniss er det tilsatt et matteringsmiddel. Ved bruk av en pensel påføres ferniss med et matteringsmiddel (gjelder også med blandinger av blank og matt ferniss), er det viktig at fernissen påføres på slutten med penselstrøk i en retning. Dette bidrar til å sikre et enhetlig grad av glans. Det er også viktig at ferniss med et matteringsmiddel er påført i ett lag. Dette hjelper til å hindre forskjeller i glans og stripedannelse. Hvis matt ferniss blir påført med en sprayboks derimot, kan dette gjøres i flere lag.

 Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube

En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...


Til neste gang - ta vare på deg selv!

Magnettavle

$
0
0
En praktisk magnettavle har jeg vært på utkikk etter en stund, men ingen falt i smak av de jeg har funnet. Nå har jeg imidlertid laget meg en - og den ble akkurat slik jeg håpet på!


Jeg var litt spent da jeg testet ut idéen, og veldig glad da det gikk bra! Det jeg har gjort er å male en maleplate (50x70 cm) med Marabu magnetmaling. Maleplatene er harde, og enkle å male.


Jeg brukte en hel boks (225ml) med magnetmaling, noe som tilsvarte 4 strøk. Underveis, rørte jeg rundt i boksen ofte slik at metallsponene ikke sank ned på bunnen. Poenget er jo å få de på maleplaten ...


På det første strøket brukte jeg pensel, men jeg synes det var vanskelig å få til jevne strøk, så på de etterfølgende lagene brukte jeg svamprulle. Ikke bare ble det jevnt, men det gikk raskere å male.


Malingslagene tørket mellom hvert strøk, og hele maleprosessen fra start til slutt, inkludert tørking tok 3 timer.


Når alt var ferdig malt, la jeg maleplaten bort for å få tørket skikkelig i noen dager. Marabu sin magnetmaling er skikkelig matt og fin, ferdig tørket. Og den er litt kornete i overflaten. På grunn av disse kornene, er det behov for sterke magneter.


De fleste magnetene jeg hadde fra før ble litt for svake, men ved å fjerne gammel magnet og lime på ny supermagnet - funker de fin fint!


Jeg gikk til anskaffelse av en ramme som hadde samme innermål som maleplaten. I mitt tilfelle, 50x70 cm. Jeg fjernet glasset fra rammen, og satte inn maleplaten. Bakplaten på bildet passet da bak, slik at det var mulig å få festet bakplaten til rammen.

Ble den ikke fin?!?

Materialer jeg har brukt:
Maleplate
Magnetmaling
Pensel
Svamprulle
Supermagnet
Ramme

Til neste gang - ta vare på deg selv!

Babykort

$
0
0


Jeg har laget et kort til en nyfødt babygutt. Dette kortet er laget med en en base av hvit kartong brettet til et 6"6" kort, for så å stanse ut blondekanten som en ekstra effekt med Sizzix Bigz On the edge - Distressed Doily 39999496.


Jeg har brukt mange av mine favorittdies på dette kortet i tillegg til den meget anvendelige doily diesen.


De herlig samstemte fargene i Studiolight-arkene gjør dem til en en fryd å arbeide med. 


Papicolor A4 - 03 Elfenben 56382003
Sizzix Bigz On the edge - Distressed Doily 39999496
Studiolight Mønstret papir A4 - Vintage 122 29019122
Sizzix Sizzlits Decorative Strip Die - Bow-Tied by Tim Holtz 39999426
Marianne Design Creatable - Baby tekst 39990217
Marianne Design Creatables - Dobbel ramme 39990141
Staz Rose - 15mm - Babyblå 65003016
Staz Halvperler m/lim - Krem 65001010
Chipboards - Stork 30500212
Marianne Design Creatable - Føtter 39990305

Wenche

Små metalltavler

$
0
0
Magnetplater er blitt min dille om dagen. Jeg liker at ting kan midlertidig festes fast et sted - enten det er for å pynte opp, til oppbevaring eller bare fordi det er noe som må huskes på. Litt tilfeldig kom jeg over noen mønsterholdere med magnet - og jeg kjente disse kunne bli fine her hjemme :)


De ulike platene har fått veldig ulikt utseende, og nesten alle er allerede i brukt rundt omkring i huset.

Til pynt i stuen står denne dekorerte platen. Her er det limt fast et mønsterark fra StudioLight, blonder fra Staz og ulike washitaper. Bildet, teksten og sitatet er festet med magneter. Enkelt å endre når et annet bilde fortjener å komme frem.

Denne står på kjøkkenbenken og lyser opp. Enkel mangetavle, som kun er sprayet med en herlig oransje akrylspray fra Amsterdam. Enkel spray å bruke, samt dekkende!

Siden jeg er en strikker, og Marianne Design har mønsterark med strikkemasker ... falt det seg helt naturlig og lime på dette arket. Nå skal det blir mye lettere å følge mønsteret fremover håper jeg. Og som dere ser kan disse metallplatene festes både stående og liggende.

Tuva har også dekorert sin egen magnetplate. Sprayboksene ble litt store i hendene på en 8-åring, men Tuva klarte seg fint hun med litt hjelp! Enkel og fin tavle dette også som skal stå på skrivepultene hennes. Midlertidig er sommerbildet fra i fjor i påvente av ny timeplan.

Jeg er noe usikker på hvor denne platen havner, men her er det i alle fall brukt decoupagelakk sammen med serviett. Kanskje rett og slett en ferieminneplate som Tuva foreslår ...

Slik ser holderen ut, uten at noe er gjort! Mønsteret i metallet er litt kult synes jeg, og gir et industrielt uttrykk. Så kan fint brukes uten dekor på også.

 Slik ser platene ut, ferdig dekorert.

Materialer jeg har brukt:
Mønsterholder
Amsterdam Akrylspray
Decoupagelakk
Marianne Design mønsterark
StudioLight mønsterark
Staz blonder
Washitape

Til neste gang - ta vare på deg selv!

Decoupage er enkelt!

$
0
0

Decoupage er en teknikk der bilder/tekster o.l. rives eller klippes ut, spesielt fra servietter - og limes på et objekt med en spesiell lakk. Dette kan brukes til å dekorere alle malbare flater, eksempelvis lerret, tekstil, tre- og pappesker. Lakken forsegler motivet fast på objektet og fungerer både som lakk og lim. Decoupagelakk finnes i flere varianter; matt, blank eller med glitter for malbare overflater, for tekstil og for glass.

Som en kuriositet; Dronning Margrethe av Danmark er ivrig utøver av denne hobbyen.

Generell fremgangsmåte for vanlig decoupagelakk
Motivet du ønsker rives eller klippes, dvs at alt som ikke skal være med på motivet må fjernes. Motivet legges på objektet, der du ønsker det plassert. Forsiktige pensles et tynt lag med decoupagelakk oppå motivet. Når motivet er dekket, legges det bort for å tørke. Merk, motivet vil mest sannsynlig boble seg opp under tørkeprosessen. Det er normalt. Boblene forsvinner når lakken har tørket. Bruker du serviett er det viktig at kun det øverste laget skal brukes.

Øverst til venstre, treplate på knagg. Øverst til høyre, metallplate.
Nederst til venstre, pappboks. Nederst til høyre, lerret.
Decoupage på diverse materialer.
På bildet her er det metall, tre, lerret og papp som er brukt som underlag. Når objektet med motivet er ferdig tørket, kan du legge på 1-2 strøk til med decoupagelakk for ekstra beskyttelse. Lakken må tørke mellom hvert lag.

Decoupage på tekstil
Stoffet må være vasket og tørket før bruk. Brukes som vanlig decoupagelakk, men fikseres ved stryking eller i ovn. Fiksering med strykejern på motivet gjøres ved å legge et tørkle over motivet, og stryke over med et strykejern innstilt på bomull i ca 5 minutter. Fiksering i stekeovn gjøres ved å legge stoffet inn i kald ovn, sette ovnen på 130-150 grader. Stoffet skal ligge inne i ovnen i 8 minutt, etter ønsket temperatur er oppnådd. Slå av ovnen og ta ut stoffet når det er noe avkjølet. Tåler vask på 40°C etter fiksering.

Decoupage på glass
Underlaget må være helt tørt og rent. Underlaget kan ha bunnfarge i transparent glassfarge som er ferdig herdet. Dekorasjonen limes på som med vanlig decoupagelakk, men kun det tynne ytterste laget av servietten benyttes. Etter 24 timers tørketid herdes gjenstanden i stekeovn 30 min. ved 160°C. Sett glasset inn i kald ovn, og herdetiden starter når ovnen er ferdig oppvarmet. Slå av ovnen etter 30 minutt og la glasset stå i ovnen til det e avkjølt. Kan da vaskes for hånd (ikke oppvaskmaskin).

Materialer jeg har brukt:
Decoupagelakk - matt, gloss, tekstil, glass
Decoupagepensler
Lerret
Mønsterstativ
Glassvase
Pappboks
Treknagg
Gips
Bomullsstoff

Til neste gang - ta vare på deg selv!

Lær mer ... Vannfortynnbar oljefarge

$
0
0
Bildet er lånt fra Royal Talens
Vannfortynnbar oljemaling er en ren oljemaling; det ikke er tilsatt vann i malingen. Malingen kan derfor fortynnes med malemidler slik som white spirit og terpentin, men formelen er blitt modifisert på en slik måte at disse malemidlene ikke lenger er nødvendig.

For å gjøre det mulig å blande olje med vann, har maling blitt utformet på en slik måte at når vann tilsettes en stabil blanding blir det dannet små oljedråper i vannet. Denne blanding kalles en emulsjon.

Ved å blande litt maling med mye vann, kan malingen og vann lett danne en tynn blanding.

Bildet er lånt fra Royal Talens
For en tykkere blanding med litt vann, tynnes malingen ut litt etter litt. Emulsjonen oppstår ikke spontant ved å sette vann og maling i kontakt med hverandre. Den må aktiveres. Det blandes med en våt pensel og litt maling. Ved å stadig legge til nye mengder godt blandet maling og/eller vann, blir en jevn og god blandingsemulsjon opprettet.

Hvis ren malingen påføres direkte over et malinglaget på en maleri som inneholder god del vann, vil den rene maling gli i den våte maling. Dette skyldes at ikke nok emulsjon er blitt dannet mellom den rene maling og vannet. Vannet må få lov til å fordampe først.

Noen farger blir lysere hvis malingen er vanntynnet. Dette er en vanlig uunngåelig egenskap i en emulsjon. Etter at vannet er fordampet vil fargen få tilbake sin opprinnelige farge igjen.
Bildet er lånt fra Royal Talens
Grunnarbeidet og overflatebehandlingen av oljemaling, både tradisjonell og vannfortynnbar, er den mest kompliserte av alle kunstnerfarger når det kommer til holdbarheten av maleriet. Oppbyggingen kan grovt deles inn i:
- Underlaget
- Påføring av maling
- Påføring av ferniss

Underlaget
Kvaliteten på underlaget bestemmer i stor grad den endelige holdbarhet av kunstverket. Papir, papp, tre, bomull og lin kan brukes som underlag for vannfortynnbar oljemaling, men ikke uten forhåndsbehandling. Et ubehandlet eller utilstrekkelig behandlet underlag vil suge oljen ut av malingen og vil til slutt bli skadet av oljen. Malinglaget må inneholde tilstrekkelig olje for å omslutte pigmentene og danne en god film. Bare da vil pigmentene være tilstrekkelig bundet sammen og tidlig oppsprekking unngås.
Bildet er lånt fra Royal Talens
I henhold til den tradisjonelle fremgangsmåten for grunnarbeidet, er underlaget først behandlet med et lag av kaninhud- eller harehudlim, eller med lim fremstilt av bein. Dette beskytter underlaget fra absorbsjon av oljen, og gir lerretet god spenning. Et porøst lag påføres deretter over limet. Oljen fra malingen vil trenge inn i porene og malingsfilmen fester seg til underlaget ved hjelp av en rekke «ankere». Mange tradisjonelle formler fins for dette porøse laget, for eksempel basert på tidligere nevnte typer lim blandet med kalk eller oljemaling sterkt blandet med kritt.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Den moderne erstatningen for de ofte strevsom gamle fremgangsmetodene er Gesso. Ulike produkter markedsføres under dette navnet og variere mye i kvalitet. Ordet gesso er fra det gamle greske navnet gips, og benyttes av alle produsenter. Talens Gesso er laget ved hjelp av en ren akrylharpiks og er av førsteklasses kvalitet. Egenskapene til gesso i de ulike lagene er i henhold til tradisjonell fremgangsmåte, og er fremstilt i henhold til en spesiell formel. Gessolaget må være tykk nok, og så det er best å legge på to strøk. Det første laget med gesso kan uttynnes med vann for en lett smørbar tykkelse. Det neste laget påføres med ren gesso eller svakt uttynnet med vann. For sterkt sugende underlag kan en først behandle med et lag med akrylbindemiddel, en ren upigmentert acrylharpiks. Etterpå kan gesso deretter brukes, helst på kryss og tvers i to (noe tynnet) lag.

Påføring av maling
Det er i teorien to oljemaleteknikker for vannfortynnbar oljemaling: "alla prima" og "lagvis maling".


Alla prima
Alla prima henviser til at maleriet blir malt "vått-i-vått". Med denne teknikken blir fargene blandet, ikke bare på paletten, men også direkte på maleriet. De ulike fargene påføres vått sammen og over hverandre. Bildet, som til syvende og sist blir oppbygget av et enkelt lag, må fullføres mens malingen fremdeles er fuktig. Malingen kan påføres ren eller i kombinasjon med vann og/eller malemiddel.

Lagvis maling
Med lagvis maling blir maleriet bygget opp av ulike lag. Det neste laget påføres når det forrige laget er tørt nok slik at det vil ikke blandes med ny tilsatt farge. Lagvis maling er en teknikk som også er kjent som "fat over lean"; hvert etterfølgende lag må inneholde mer olje enn det foregående. Da tørker ikke de ytterste lagene raskere enn de underliggende, og krakerlering unngås.

Fat over lean
Det første lag påføres tynt (lean). Det vil si at malingen må være tynnet med vann. Det vil ikke bli en forseglet malingsfilm på dette laget når malingslaget har tørket, men et porøst lag. Olje fra et påfølgende laget vil bli absorbert av det underliggende laget, og tynt feste seg i de mange porer under tørking. Dette vil gi godt feste mellom de to lagene. Da et underliggende tynt lag trekker olje fra laget over, må du sørge for det under malerarbeidet er lag ovenfor som inneholder relativt mer olje. Dersom dette ikke er tilfelle, kan kvalitetsproblemer oppstår.

Klebrigheten mellom malingslagene og "fat over lean"-prinsippet skal sammen også sikre at spenningen mellom de ulike malingslagene blir absorbert. Et maleri er stadig utsatt for bevegelse - på den ene siden av bevegelse i underlaget som for eksempel strukket lerret, men også på grunn av svingninger i temperatur og luftfuktighet. For å sikre holdbarheten av maleriet er det derfor viktig at alle malingslag kan absorbere disse bevegelsene.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Jo mer olje et malinglag inneholder, jo mer elastisk blir det når det er tørt. Hvis et maleri skulle bestå av ulike lag hvor de lavere lag inneholder mer olje enn de siste lagene, altså mot "fat over lean"-regelen, vil de mindre elastiske øverste lagene etter hvert bli revet i stykker av de bevegelige lagene under. Når dette blir synlig, er det referert til som sprekker eller krakelering. Krakelering kan unngås ved å gjøre hvert påfølgende lag litt fetere. "Fat over lean" kan derfor også tolkes som "elastisk over mindre elastisk". Dette understreker hvorfor et malinglag må tørke i tilstrekkelig grad før påføring av neste lag. Et lag som ikke er tørket tilstrekkelig ofte er for elastisk for et neste lag. Og det kan føre til at krakelering dannes.

Det er selvfølgelig opp til kunstneren hvor mange lag som anvendes ved oppbygning av et maleri. Det er alikevel tilrådelig å tynne malingen med vann for det første laget. Jo mer vann, jo tynnere blir malinglaget. Når det første laget er tørt nok kan det andre malingslaget påføres. Fra dette punktet er det flere veier videre:

- Uttynnet maling på hvert påfølgende lag med en avtagende mengde av vann; hvert påfølgende lag må derfor inneholde relativt mer olje. Du kan til slutt avslutte med ren maling.
- Bland maingen i påfølgende lag med et malemiddel for vannfortynnbar maling. Et godt malemiddel består av tre komponenter: olje, harpiks og vann. Oljen gjør malingen fetere, mens vannet sikrer at malingen ikke blir for tykk. Harpiksen som tredje ingrediens øker holdbarheten på malinglaget.

Hvis et maleri er bygget opp i mer enn to lag, kan malemidlet være blandet proporsjonalt med vann fra tynt til stadig fetere. Jo større den relative mengden av malemidlet er, jo fetere blir blandingen. For siste lag med malingen kan den blandes med rent malemiddel.
Bildet er lånt fra Royal Talens
Glazing
Hvorvidt et maleri er laget ved hjelp av "vått-i-vått"-teknikk eller lagvis maleri, kan et lag glazing brukes som ytterste lag. Dette er et transparent malinglag som har omtrent den samme virkning som å plassere en farget glassplate over et bilde. Bildet endres ikke, men fargene gjør det. Et lag glazing påføres, for eksempel, hvis kunstneren er ikke helt fornøyd med fargene og ønsker å endre dem noe uten å måtte male over hele områder. Også brukt hvis kunstneren ønsker å oppnå den visuelle effekten av glazing; et emalje-lignende lag og dype farger. En malingsfarge vil da bli brukt som et utgangspunkt for å endre fargen av hele maling med ett eller flere lag av glacing.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Penselstrøk må ikke være synlig når et lag med glazing påføres, da penselstrøkene i de underliggende lagene fortsatt vil vise gjennom den gjennomsiktig maling; et lag glazing må derfor flyte. På grunn av denne egenskapen er det også lettere å lage flytene fargeoverganger i et lag med glazing.

Et lag med glazing må være mer elastisk enn den underliggende malingsfilmen, også her er "fat over lean"-regel gjeldende. Glazing medium for vannfortynnbar oljemaling er egnet for dette formålet.

Du kan ikke alltid forutse nøyaktig hvor mange lag som er nødvendig for å komme til et tilfredsstillende resultat. Sørg derfor for at malingen er aldri for fett, slik at et eventuell nytt malinglag fortsatt er i stand til å binde seg til underliggende lag. Ren olje som malemiddel er derfor ikke lurt; malingen kan da bli for forseglet og resulterer i at etterfølgende lag ikke er i stand til å binde seg godt. Viktigere, med for mye olje det er en større risiko for rynker i malingsfilmen under tørkeprosessen.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Påføring av ferniss
Et kunstverk malt vannfortynnbar oljemaling kan behandles med vanlig ferniss for oljemaling, men det finnes også tre spesielle fernisser laget spesielt for vannfortynnbar oljemaling. Det er en blank ferniss, en matt ferniss og en satin ferniss. Forskjellen ligger i løsningsmidlet. Fernisser for tradisjonell oljemaling består av harpiks som er oppløst i white spirit og/eller terpentin. Ferniss for vannfortynnbar oljemaling består av en harpiksløsning i luktfri white spirit. Et matteringsmiddel er lagt for matt og satin ferniss. Fernissen beskytter maleriet og bestemme glansen av arbeidet. En god ferniss må være reversibel. Det vil si at for eksempel, i tilfelle av en gjenopprettelse skal det alltid skal være mulig å fjerne fernissen med et løsningsmiddel uten å skade malingslaget, også etter mange år. Ferniss kan fjernes ved hjelp av luktfri white spirit.

Vannfortynnbar oljemaling tørker ved absorpsjon av oksygen og lys, i likhet med tradisjonell oljemaling. Dette er en kjemisk prosess. Når malingen er tørr stopper ikke denne oksidasjonsprosessen, men fortsetter i en aldringsprosessen. Til slutt kan dette blir synlig, som sprekker. Når malingen er tørr nok (med lag av normal tykkelse tar dette omtrent ett år, med svært tynne lag tar det flere måneder mindre, og med tykkere lag i flere år) er det derfor lurt å bruke en sluttferniss. Denne sluttfernissen forsinker oksygenopptak og dermed aldringsprosessen. Fernissen bestemmer også den endelige grad av glans og maleriet blir beskyttet mot luftforurensing.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Når påføring av ferniss pågår må du passe på at både maleri og fernisspray har romtemperatur. Hvis et maleri er tatt ut fra et kaldt til et varmt rom for å få påført ferniss, kan kondens dannes på kalde overflater. Fuktighet vil da bli forseglet i fernissen som resulterer i en hvit tåke inne i filmen. Enda viktigere, fuktigheten kan føre til at ferniss perler seg og redusere feste. Perling kan også oppstå hvis malingslaget er for mye forseglet, for eksempel ved at dette inneholder en stor del av bindemiddelet (malemiddel). For å unngå dette er det lurt å tørke maleri med et klut med litt white spirit først. Etter at white spirit har fordampet påføres fernissen.

Å arbeide med sterkt fortynnet maling
I starten av malearbeidet, kan vannfortynnbar oljemaling tynnes ut med mye vann, etter som det vil bli malt over med tykkere maling eller maling tynnet med malemiddel etterhvert. Dette er ikke anbefalt for de siste lagene. Maling som er for uttynnet gir for lite beskyttelse for pigmenter og gjør malingsfilmen meget sårbare. Hvis du skal male bare sterkt uttynnet maling, anbefales det å legge et minimum av 20% Cobra malemiddel til vannet.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Vannfortynnbar oljemaling i kombinasjon med andre typer maling
Mange kunstnere tror feilaktig at de kan kombinere vannfortynnbar oljemaling med andre vannbaserte malinger, for eksempel akrylmaling. Dette er ikke tilfelle på grunn av ulikheter i spenningen mellom de ulike malingstypene. Over tid vil slike kombinasjoner forårsake betydelige problemer, som for eksempel sprekker eller maling som flasser av!

Akrylmaling kan imidlertid anvendes som en (hurtigtørkende) grunning, men bare hvis underlaget er forhåndsbehandlet. Akrylmalingen må tynnes med vann slik at filmen er tilstrekkelig åpen når strøket er tørket. Hvis ikke er maling ute av stand til å hefte seg til grunningen. Et tykt lag med akrylmaling er også forseglet og vil alltid forbli svært elastisk. Som et resultat kan etterhvert de øvre lagene med oljemaling stivner til, og til slutt resultere i sprekkdannelser.

Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube
 

En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...


Til neste gang - ta vare på deg selv!

Gjenbruk med Amsterdam akrylspray

$
0
0
Ingenting gjør meg gladere enn masse farger rundt meg! Det trenger ikke være store flater med med farge, men klatter her og der ... som for eksempel blomsterpotter.

Disse blomsterpottene fant jeg i skapet mitt. Noen var virkelig kjedelige i fargen, og andre fargeløs metall. Amsterdam akrylspray ble løsningen. Herlige lysekte farger som tåler sol uten å falme, og gir nydelige intense farger.

Jeg hadde også en sort lyslykt stående i en krok. Sjeldent brukt ... men med en skikkelig knall farge, lyser den opp hele uteplassen min. Jeg blir glad hver gang jeg ser lykten!

Som alle andre spraybokser, må også disse ristes godt før bruk. Tuva tok jobben alvorlig, og fikk gleden av å spraye den første blomsterpotten. Noe stor boks for små hender, men det gikk.

Jeg har sprayet en del tidligere, og stort sett alltid har jeg fått "fin" rennende maling. Denne akrylsprayen derimot kunne jeg bruke mye på ett og samme sted før noe rant! Det var utrolig lett å få på et fint dekkende lag uten rennende maling.

Litt på skøy sprayet jeg også to bulkede brusbokser. De ble litt kule ute på hagebordet.

TIPS!
Etterarbeid/rengjøring:
Når du er ferdig med å bruke en sprayboks, er det viktig å snu boksen på hodet og spraye ut alt som ligger i dysen og den tynne slangen nede i boksen. Dette for å unngå at boksen tetner. Det er også smart å ta av dysen på toppen og skylle den godt. Amsterdam akrylspray fjernes lett med vann så fremt den ikke har tørket. Dyser er litt forbruksvare, så ikke forvent at en dyse vil holde "for evig og alltid".

Det jeg gjorde for å "spare" på dysene var å bruke samme dyse på alle disse fargene. Når jeg skiftet farge, brukte jeg samme dyse og sprayet litt på bakken for å få bort den forrige fargen. Dette går glimrende både fra lys til mørk farge, og omvendt. Da hadde jeg et forbruk på 1 dyse, istedenfor flere.

Fargene jeg brukte er 105 Titanium white, 267 Azo yellow lemon, 276 Azo orange, 399 Naphthol red deep, 522 Turquoise blue og 572 Primary cyan.

Lurer du på hvor disse fantastiske akrylsprayene kan kjøpes?
Sjekk her eller ring: 55 55 32 10.

Tidligere innlegg som omhandler Amsterdam akrylmaling på spray:
Små metalltavler
Peace!
Love is lust

Materialer jeg har brukt:
Amsterdam akrylspray

Til neste gang - ta vare på deg selv!

Lær mer ... Akrylfarger

$
0
0
Å male med akrylmaling har få tekniske begrensninger. Malingen fester seg til en hvilket som helst underlag, forutsatt at de er støv og fett-fri, og (litt) absorberende. Adhesjonen mellom de ulike lag av akrylmaling er utmerket, og malingen kan tynnes vekselvis med vann, ren eller blandet med et malemiddel.

Det fantastiske feste malingen har er på grunn av bindemidlet, en dispersjon av mikroskopiske akrylharpikspartikler i vann. I tillegg til tradisjonelle maleteknikker, er akrylmaling godt egnet til blandede teknikker. Utallige materialer kan kombineres i malingen, eksempelvis sand, stein, sagflis, tre, tekstiler, papir, etc. Takket være bindemiddel, er akrylmaling også ideell for veggmaleriene på nye vegger. Unntaket er fersk betong og gips som er basisk, da vil en ren akrylharpiks gjøre underlaget resistent.

Akrylmaling er vanntett og fuktregulerende når den har tørket. Hvis en hvit bunn er ønskelig, må underlaget være grunnet med Gesso eller modelleringspasta. Produkter som er basert på en akrylharpiksdispersjon bør brukes ved temperaturer over 10 grader og oppbevares frostfritt.

Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube.
Acrylic Binder
Acrylic binder er en tykk væske og melkehvitt når det er vått, men tørker fargeløs og gjennomsiktig. Bindemiddelet kan anvendes for ulike formål. Når den blandes med pigment blir det maling. Den kan også brukes som et lim for kunstverk basert på blandede teknikker. Ved sterkt sugende underlag (for eksempel vegg og papp) anbefales det først å bruke bindemiddel som en grunning før du starter på et maleri eller skal behandle underlaget ytterligere. Også når du forbereder vevet tekstil er det best å først forhåndsgrunne det med bindemiddel. Dette forsegler maskene i stoffet og så stopper Gesso fra å passere gjennom duken.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Gesso
Gesso blir generelt brukt til grunning på underlaget, og er i likhet med akrylmaling laget på basis av akrylharpiks. Sammensetning er imidlertid annerledes enn i akrylmaling. Gjennom en bestemt kombinasjon og dosering av tørre råvarer, er malingsfilmen mer åpen (porøs) når den er tørr. Dette vil gi optimal heft, ikke bare maling basert på vann, men også for oljemaling.

Gesso kan blandes med akrylmaling, uansett blandingsforhold. Da gesso inneholder pigmentet hvit, blir en farge lysere ved blanding. Talens Gesso er tykkere enn de fleste andre gesso som er tilgjengelige. Dette gir fordelen med at malingen blir mer ugjennomsiktig så færre lag må brukes. I tillegg beholder akrylmalingen en god viskositet når den blandes med tykk gesso.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Modeling Paste
Modeling paste er laget ved hjelp av den samme formelen som gesso, men tilsettes mer fortykningsmiddel for å gjøre malepastaen mye tykkere. Pastaen kan blandes i akrylmaling, uten begrensing, til en meget deigaktig maling. Fargen blir lysere ved å plante i malapastaen da den inneholder hvit pigment. Malepastaen kan brukes alene til å lage relieff, og kan males over med alle typer lakk som er basert på vann. Hvis malepastaen er brukt for å gi struktur til et kunstverk med store forskjeller i tykkelse, er det anbefalt å blande pastaen med ca 20% (Extra) Heavy Gel Medium. Dette for å unngå sprekker pga krymping under tørking.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Acrylic Mediums og Gel Mediums
De ulike malemidlene, som varierer fra tynn væske til meget tykke, er basert på akrylharpiks. Den viktigste forskjell fra akrylmaling er at malemidlene ikke inneholder noe pigment; de er melkehvite når våt og fargeløs og gjennomsiktig når tørt. De kan brukes i kombinasjon med maling, men også alene for å lime ulike materialer. Malemidlene er vanntett når tørr.

Malemidler kombinert med akrylmaling påvirker egenskapene til malingen:
- Når malingen blir laget, tilsettes akrylharpikspartikler de andre ingrediensene som en vannaktig dispersjon. Etter at malingen er tørr, dvs. når vannet er fordampet, blir pigmentene omgitt av en beskyttende akrylharpiksfilm. Vann er derfor en del av malingen. På grunn av at vann fordamper, mister malingen noe av sitt volum. Dette resulterer i et (delvis) tap av penselstrøk.

- Bindemiddelet er melkehvitt vått, men fargeløs og gjennomsiktig når tørt. Som et resultat av dette, tørker akrylmaling noe mørkere.

- Tørketiden er forholdsvis kort, men det er avhenging på temperaturen og luftfuktigheten.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Acrylic Medium Glossy og Matt
Akrylmaling kan enkelt fortynnes med vann. Hvis malingen fortynnes med en stor mengde vann blir det imidlertid svært lite akryl igjen på overflaten; pigmentene blir derfor ikke tilstrekkelig beskyttet, og kan forsvinne. I slike tilfeller er det tilrådelig å tynne malingen med flytende malemiddel med akryl, spesielt hvis det dreier seg om det siste laget. Med slikt malemiddel blir det tilsatt ekstra akryl i malingen som bidrar til å beskytte pigmentene. Malemiddel med akryl gjør det også enklere å lage fargeoverganger hvis vått-i-vått teknikk er brukt i tynne lag. Malemiddelet gjør fargen mer gjennomsiktig og, avhengig av malemidlet som benyttes, mer skinnende eller mattere.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Gel Mediums Glossy og Matt
Dette malemiddelet kommer i tre forskjellige tykkelser: Gel Medium, Heavy Gel Medium og Extra Heavy Gel Medium. Tykkelsen varierer fra omtrent lik tykkelse som maling til meget tykke. Som med akrylmaling, mister dette malemiddelet også volumet under tørking. Jo tykkere malemiddel, jo skarpere penselstrøk etter tørking. Hvis en akrylmaling ble blandet med slikt malemiddel, vil skarpheten av penselstrøk etter tørking avhenger av hvilken type av malemiddel anvendes, så vel som tilsatt mengde.

Dette malemiddelet gjør fargene mer gjennomsiktig. Ved å velge enten blank eller matt, kan graden av glans påvirkes av malingsblandingen.

Hvis malemiddelet anvendes rent for å lime materialer, kan hvilken som helst tykkelse brukes. For tunge materialer vil en mindre tykk gele gir samme adhesjon som en meget tung gele. For å bevare sårbare materialer slik som papir, for eksempel, er det anbefalt å behandle begge sider med malemiddelet. For å sikre god adhesjon bør også fine materialer som sand, sagflis og ikke-porøse materialer som stykker av glass og stein bør være omgitt i sin helhet av malemiddelet. Bland fine materialer med passe mengde malemiddel for å bevare naturlig utseende og farge når tørr. Det matte malemiddelet vil gi en hvit dis på grunn av matteringsmiddelet hvis tykke lag brukes.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Acrylic Thickening Medium
Fortykningsmalemiddel i akryl ser ut som en gel medium, men det er ikke det! Det har ikke noen limstyrke og kan ikke benyttes ren. Kun en liten prosentandel i akrylmaling vil gi en svært tykk maling, og vil føre til betraktelig skarpere penselstrøk. Ettersom bare en liten mengde kan tilsettes akrylmalingen, forblir fargen praktisk talt den samme. Dekkevne endres heller ikke, og den våte fargen er ikke påvirket. Dette er i motsetning til en blanding med (ekstra) tung gel medium, som reduserer fargen, gjør malingen mer gjennomsiktige og gir en lysere farge av den våte maling når tørr.

Malemiddelet må blandes godt i maling ved hjelp av en malekniv, for deretter å påføres med enten malekniv eller pensel. Det er bedre å begynne med svært lite malemiddel og eventuelt legge til mer slik at ønsket tykkelse opnås. Malingen blir ubrukelig hvis for mye av dette malemiddelet tilsettes. Det vil være vanskelig å legge mer maling for å få til den riktige konsistens. Tilsetningen malemiddelet gjør malingen mattere.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Acrylic Remover
Siden akrylmaling tørker raskt hender det at malingen tørker i penselen, spesielt hvis du arbeider ute i solen. Derfor må penslene holdes våte hvis de ikke skal brukes på en stund. Hvis malingen skulle tørke i penselen, kan dette rettes opp ved hjelp av akryl remover. Dette er et oppløsningsmiddel som oppløser den tørkede akrylen. Hell væsken i en liten glasskrukke til et nivå som vil dekke håret på penselen, og litt av skaftet. La penselen stå i ca 1 time. Etterpå rengjøres den med såpe og vann, og skyll godt med vann.

Ikke sett penslene for dypt i væsen, da dette vil også løse opp lakken på skaftet. Ikke bruk dettet å fjerne malingsflekker fra klær da de fleste tekstiler inneholder syntetiske fibre som kan ødelegges av løsningsmidlet. Akryl remover er biologisk nedbrytbart.

Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube.
Acrylic Retarder
Siden akrylmaling tørker raskt, er det ikke mye tid til å jobbe vått-i-vått. Tørketiden kan forlenges ved hjelp av en retarder (forsinkelser tørkingen). Det kan tilsettes opp til et maksimum på 5%, noe som kan føre til at tørketiden økes opp til et maksimum på 20%. Retarderen også forbedrer flyteevnen på malingen, slik at det er lettere å få til gradvise fargeoverganger.

Bildet er lånt fra Royal Talens.
 Acrylic Varnish Glossy og Matt
Ferniss for akrylmaling består generelt av harpiks oppløst i et oppløsningsmiddel. Fernissen skal beskytte malinglaget mot atmosfærisk forurensning og bestemme glansen på arbeidet. En god ferniss må være reversibel. Det vil si at, for eksempel, hvis en gjenopprettelse skal det alltid være mulig å fjerne fernissen med et løsningsmiddel uten å skade malingslaget, også etter mange år.

Når du benytter en ferniss, spiller en rekke faktorer inn.
Når påføring av ferniss pågår må du passe på at alt (maling, ferniss, pensel og brett) har romtemperatur. Hvis et maleri er tatt ut fra et kaldt til et varmt rom for å få påført ferniss, kan kondens dannes på kalde overflater. Fuktighet vil da bli forseglet i fernissen som resulterer i en hvit tåke inne i filmen. Enda viktigere, fuktigheten kan føre til at ferniss perler seg og redusere feste. Perling kan også oppstå hvis malingslaget er for mye forseglet, for eksempel ved at dette inneholder en stor del av bindemiddelet (malemiddel, olje). For å unngå dette er det lurt å tørke maleri med et klut med litt white spirit først. Etter at white spirit har fordampet påføres fernissen.

Hvis en matt ferniss brukes, må fernissen påføres i en retning for å få en jevn overflate. Dette er også tilfelle hvis en blanding av blank og matt ferniss brukes når en mellomliggende grad av glans er ønskelig. Det viktig at ferniss med et matteringsmiddel blir påført i ett lag. Dette for å hindre forskjeller i glans og stripedannelse. Derimot hvis matt ferniss blir påføres med en sprayboks, kan dette gjøres i flere lag.

Ferniss for akrylmaling er en blanding med silica (tilsvarende fint pulverisert glass) som synker i fernissen. Derfor må ferniss alltid bli ristet godt før bruk.

Bildet er lånt fra Royal Talens.

Oljemaling på akrylmaling
Et tykt lag med akrylmaling er ikke veldig porøs og er svært elastisk. Dette gjør malingen uegnet som underlag for oljemaling. Likevel er det mulig å male med oljemaling på akrylmaling hvis en av følgende metoder følges:
- Tynn akrylmaling med vann, og lage en tynn grunning på et universelt forberedt underlag. Universelt fremstilt betyr at grunningen er egnet for adhesjon av både oljemaling og vannmaling (som kan tynnes ut). Det er nå mindre akrylharpiks for hvert enkelt malt område. Etter vannet er fordampet, blir malingsfilmen tilstrekkelig porøse og oljemaling kan feste seg i laget med akrylmaling. Når oljen trenger gjennom akrylmaling kan det feste seg til det forberedte underlaget.

- Bruk gesso i stedet for hvit akrylmaling ved grunning. For å få oljemalingen til å feste seg på akrylmalingen må hver farge blandes med tilstrekkelig mengde gesso.

Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube.

Amsterdam All Acrylic har 4 serier ute:
Amsterdam Expert (bildet er lånt fra Royal Talens)
Amsterdam Standard (bildet er lånt fra Royal Talens)
Amsterdam Markers (bildet er lånt fra Royal Talens)
Amsterdam Spray paint (bildet er lånt fra Royal Talens)

En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...


Til neste gang - ta vare på deg selv!

Små kort

$
0
0
Jeg har tatt utgangspunkt i dies fra den nye serien fra Sizzix, Life made simple by Rachael Bright. Diesene egner seg spesielt godt til Project Life/ lommescrapping, men passer også veldig godt til dekor på kort.

Kortene jeg har laget her måler 3"4". 

Dette første har fått en alv stanset ut med en av juli-nyhetene fra Marianne Design;  (LR0324) Creatable - Fairy - magic 39990324. Teksten er et stempel jeg har laget selv med Imagepac Stampmaker.



Det neste kortet har fått chipboard-stjerner til pynt. 




Jeg gleder meg :-) Snart er de søte #stemplene jeg har laget i samarbeid med Global Hobby og kunst og Staz å finne i butikkene:



Studiolight Paperpad 15x15 - Nr. 7 29018007Sizzix Basics 39999747
Sizzix Stars 39999756
Marianne Design Creatable - Fairy - magic 39990324Imagepac Stampmaker Kit 39880001
Staz stempelsett #medomtanke 65005035
Chipboards - Stjerner 30500201
Chipboards - Stjerner 30500243

Wenche

Sjablonger og spraymaling

$
0
0

Å lage et bilde med sjablonger og spraymaling kan være enklere enn du tror.

Her var utgangspunktet et lerret på 80x80 cm som jeg hadde brukt i kursammenheng for å vise hvordan man på forskjellige måter kunne lage tekstur i bildet ved å bruke diverse materialer.

Jeg malte over hele lerretet med hvit akrylmaling og lot det tørke. Så sprayet jeg med Amsterdam akrylspray, men passet på at det fortsatt var mange lyse felter på lerretet igjen. Jeg bygget så opp sommerfuglbildet ved å legge sjablonger på og spraye. Jeg fjernet sjablongen og sprayet lett over bildet igjen. Som du ser har jeg brukt mest blå, lilla og rosa. Så la jeg sjablongen på igjen og sprayet. Ved å gjøre dette flere ganger får du sommerfugler i forskjellige fargenyanser. Til slutt brukte jeg den flotte skriftsjablongen og "dabbet" på farge med svamppenselen.

Pass på at du ikke bruker for mye maling da det er lett for at malingen vil skli inn under sjablongen.





Selv om Amsterdam spraymaling er akrylbasert kan det være lurt å spraye ute eller i et godt ventilert rom. På bildet her ser du noen sjablonger jeg har laget selv. Det vil jeg vise hvordan du kan gjøre i et annet innlegg her på bloggen.


Bruk gjerne to farger når du sprayer på sjablongen.


Og her er det ferdige bildet. Fin leveregel ikke sant? :)


Passe sommerlig bilde til utestua.
Neste blogginnlegg fra meg blir også med sjablonger og spraymaling.

Materialliste:
Amsterdam akrylspray
Amsterdam akrylmaling
Lerret
Sjablonger
Sjablongsvamp
Sjablongkost

Ha en fortsatt fin sommer til så lenge!
Mvh
Mariann S

Lær mer ... Akvarellfarger

$
0
0
Akvarellmalerier er kjent allerede fra oldtiden, blant annet fra egyptiske veggmalerier. I middelalderen ble akvareller også brukt som bokillustrasjoner.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Akvarellmaling kommer i tuber eller i fast form. Den selges enkeltvis eller som hel eller halv pans som det kalles på fagspråket. Det er en smakssak hva man vil bruke, men for nybegynnere kan det være praktisk å starte med et av de mange ferdige skrinene som finnes på markedet. Noen av fargene er transparente mens andre er mer opake (dekkende). De forskjellige betegnelsene på malingen er enten «Study» eller «Artist». Forskjellen på disse bortsett fra prisen er mengden av pigmenter som er brukt i fargen.

Akvarellmaling er fremstilt av fargepigmenter og gummi arabicum. Og tynnes med vann på en palett før maling. Pigmentene har blitt meget finmalt.  Jo finere malt, jo mer transparent farge. I teorien kan du bruke akvarell til å male på alle typer papir, selv om de beste resultatene oppnås ved å bruke akvarellpapir. Akvarellpapir har en spesiell overflateliming, vanligvis av gelatin. Her har også gramvekten på papiret noe å si. Jo høyere gramvekt papiret har, jo mere vann kan brukes uten at papiret bulker seg. Et godt tips er også å tape opp papiret på en plate med maskeringstape før du væter papiret.
Bildet er lånt fra Royal Talens
Å male på tørt eller vått papir
Ved å male på tørt papir blir effekten av akvarellmaling helt annerledes enn når den påføres på papir som først er blitt fuktet. Fargeseksjoner på tørt papir er klart avgrenset når tørr. Flytende fargeseksjoner og fargeoverganger kan lages hvis akvarellpapir har blitt gjort våt. Optiske blandinger er skapt ved å bruke en ny farge over en annen farge som allerede er tørr.
Bildet er lånt fra Royal Talens
Malemiddel til akvarell
Til akvarellmaling er en rekke malemidler tilgjengelige for bruk under maleri eller for å beskytte et verk.

Liquid Masking Film
Hvit maling brukes vanligvis ikke i akvarellteknikken. De stedene på maleriet som må være hvit blir rett og slett ikke malt på, eller fuktet på forhånd. Men noen ganger, i løpet av arbeidet, kan maling ved et uhell kommer inn på disse områdene, og den uønskede maling kan ikke bli vasket helt bort med vann. For å unngå dette kan du bruke Talens Liquid Masking Film. Dette er et produkt basert på lateks (naturlig gummi). Når det er tørt kan det ganske enkelt males over. Når maleriet er ferdig og malingen tørket, kan Liquid Masking Film bare skrubbes bort fra papiret ved hjelp av en (ren) finger eller et viskelær. Da kommer det hvite på papiret tilsyne igjen. Maskeringsfilmen kan også brukes over en farge som allerede har tørket slik at dette kan bli synlige igjen senere. Jo lengre Liquid Masking Film forblir på papiret jo bedre sitter den fast. Det er derfor best å fjerne maskeringsfilmen i løpet av få dager.

Ox Gall
Ox gall er et medium som selges spesielt for akvarellarbeid, den gjør at malingen strømmer mer fritt. Noen ganger produserer akvarell- eller gouachemaling perler på papiret fordi området på papiret er fettete. Dette kan være forårsaket av fett fra huden vår papiret får når vi holder det. Perler kan lett unngås ved å legge en liten mengde Ox gall til malingen. Dette reduserer overflatespenningen på malingen som gjør det lettere for malingen å flyte. Kun legg til så mye som er nødvendig, da for mye Ox gall kan føre til at fargen vil trenge gjennom underlaget for dypt.

Gum Arabic
Litt Gum Arabic blandet med vann gjør malingen mer glansfull og mindre rennende. Den gjør også malingen mer fyldig og er derfor nyttig når du skal male detaljer, og da spesielt når du ønsker å bygge opp mørke farger.

Water Colour Varnish Matt
Det er vanligvis ikke nødvendig å fernissere et akvarellmaleri. En akvarell er normalt innrammet bak glass med syrefri passepartout eller forseglet på annen måte. Men hvis det er noen grunn til å gi er en akvarell maksimal beskyttelse mot fuktighet, for eksempel mot fuktige fingre, vil en ferniss være tilrådelig. Water Colour Varnish Matt ristes før bruk for å fordele den jevnt over hele fernissen. Det skal påføres i ett lag, og i én retning for å sikre en jevn overflate.

Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube


En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...


Til neste gang - ta vare på deg selv!

Nydelig og sommerlig gratulasjonskort!

TIPS! Å male med akryl i sommervamen

$
0
0

Å male med akryl ute i den varmen vi har hatt i Norge denne sommeren kan by på utfordringer. Malingen tørker fortere enn jeg klarer å male. Men det ser jeg på som et luksusproblem, for hvem vil vel ikke ha en slik drømmesommer som nå igjen? :)

Når det er varmt tørker malingen fort selv om man har laget seg et lite skyggefullt område under en parasoll.

Men fortvil ikke, det er hjelp å få. Ved å tilsette malingen litt retarder kan du forsinke tørkeprosessen samtidig som du får en mer smidig maling. Så fortsett å kos deg med maling utendørs. Nyt sommeren, luktene, lydene, lyset - og la deg inspirere.

Fortsatt god sommer og kreativ hilsen fra Mariann S

Lær mer ... Gouachefarger

$
0
0
Gouache var opprinnelig et begrep som ble brukt så tidlig som 16. århundre, selv om teknikken er vesentlig eldre. Det ble brukt så tidlig som det 14. århundre i Europa.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Gouache - også kalt plakat maling - er en svært pigmentert ugjennomsiktig vannfarge. Bindemiddel som brukes i gouachemalerier er vanligvis dekstrin; behandlet (potet) stivelse som har en utmerket vannløselighet. På grunn av den lille mengde av bindemiddel i kombinasjon med det høye pigmentnivået, ha et tørt gouachemalerier et matt utseende med intense og dekkende farger. Dextrin gjør malingen tiksotropisk; det vil si at hvis malingen står urørt er konsistensen tykk. Men hvis malingen blir beveget, enten ved omrøring eller risting, blir det tynnere. På grunn av denne egenskapen flyter gouache ut når du maler slik at tynne jevne lag kan påføres. For å unngå sprekkdannelse i malingslaget, må det ikke påføres for tykke lag. Gouache tørker raskt.
Bildet er lånt fra Royal Talens
Gouache kan påføres på hvilken som helst fettfri og et noe absorberende underlag, slik som papir, papp og tre. Gouache brukes vanligvis på papir. Siden vanlig tegnepapir har en tendens til å raskt bølge seg under påvirkning av vann, er det best å bruke akvarellpapir. Gouache er ikke vannfast når den er tørr; arbeidet forblir derfor følsom for fuktighet.

Talens Gouache Extra Fine serien har blitt satt sammen med stor omhyggelighet, og tar hensyn til alle muligheter - for både profesjonelt bruk og undervisningsbruk.
Bildet er lånt fra Royal Talens
 Malemiddel til gouache
En rekke malemidler er tilgjengelige for å bruke med gouache. I tillegg til de produkter som er utviklet spesielt for gouache, for eksempel Talens Gouache ferniss og Talens Gum arabic, kan Talens Ox gall også være nyttig.

Ox Gall
Ox gall kan brukes til å avfette underlaget for så å forbedre heftingen av malingen og å forhindre perler. Ox gall blir brukt til å muliggjøre hefting vannbasert maling på en fettet underlag. Noen ganger produserer akvarell- eller gouachemaling perler på papiret fordi området på papiret er fettete. Dette kan være forårsaket av fett fra huden vår papiret får når vi holder det. Perler kan lett unngås ved å legge en liten mengde Ox gall til malingen. Dette reduserer overflatespenningen på malingen som gjør det lettere for malingen å flyte. Kun legg til så mye som er nødvendig; for mye Ox gall kan føre til at malingen og derfor fargen vil trenge gjennom underlaget for dypt.

For en mer levende og mer ujevnt maling lag, kan Gum arabic legges til gouache. Dette reduserer den tiksotropiske egenskapen og følgelig flyten av malingen.

Gouache ferniss
Bildet er lånt fra Royal Talens
Gouache ferniss blank eller matt beskytter gouachemalingen og gjøre den mindre sårbart for fuktighet. Hvis en matt ferniss anvendes, eller en blanding av matt og glanset ferniss, må fernissen først ristes før bruk for å fordele matteringsmiddel jevnt i den. Ferniss skal påføres i en retning. Dette forhindrer eventuelle forskjeller i glans i kunstverk.

Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube


En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...


Til neste gang - ta vare på deg selv!

Lekent dåpskort

$
0
0
Jeg har laget et dåpskort i en litt leken stil. Med utgangspunkt i det herlige motivet fra Studiolight var det bare å følge opp med litt spreke farger i stedet for den typiske babyblå.



Stempelteksten jeg har stemplet direkte på motivet har jeg laget med Imagepac Stampmaker.

Navnet til dåpsbarnet er printet ut direkte på Fabriano Accademia. Disse arkene er et veldig godt alternativ for deg som søker et rimelig alternativ til akvarellark til korthobbyen din. De har den samme rustikke overflaten.


Staz Halvperler m/lim - Turkis 65001014
Staz Rose - 15mm - Bryllupshvit 65003010

Lær mer ... Pasteller

$
0
0
Bildet er lånt fra Royal Talens.
Vi skiller mellom tørre pasteller og oljepasteller. Begge typer kommer i myke og harde varianter, avhengig av sammensetningen. Teknikken som brukes for kull er lik som tørre pasteller.

Tørre pasteller og kull
Soft Pastels
Sammensetningen av pastellene er slik at fargen på underlaget blir et så rent pigment som mulig. Dette oppnås ved en kombinasjon av pigment, en minimum mengde av bindemiddel, og de ​​reneste og svakeste typer av kaolin. Kaolin er noen ganger referert til som røret leire eller porselensleire. De godt balanserte andelene av disse ingrediensene resultere i en umiddelbar fargeoverføring og fløyelsaktig utseende. Ved bruk av pasteller overføres det tørre farget pulveret ned på underlaget. I teorien kan hvilken som helst underlag benyttes, forutsatt at det har tilstrekkelig struktur til overflaten. Det anbefales imidlertid å benytte spesielt pastellpapir.

I motsetning til maling, fester ikke pasteller seg til underlaget med hjelp av bindemiddel. Pastellpulver fester seg på fibrene eller struktur i papiret, og sverter lett av. Pastellen kan fikseres ved hjelp fiksativ som sprøytes på med et bindemiddel fra en flaske eller en sprayboks. Ved å fiksere vil den fløyelsaktige utseende endre seg, avhengig av mengden fikativ. Fargene blir mørkere hvis det brukes for mye fixativ, og selv da kan pastellene sverte av. Den beste måten å arbeide på er å lett fiksere hver gang et nytt lag påføres.
Bildet er lånt fra Royal Talens.
Carré Pastels
Carré pasteller er sammensatt med de samme ingrediensene som myke pasteller, men med mer kaolin. De er derfor mindre myk og ideell for skissering. Carré pasteller har en bedre heft enn myke pasteller, men gir ikke et svertefritt resultatt. Det er derfor anbefalt å bruke et fikseringsmiddel. Carré pasteller egner seg også godt til den såkalte vasketeknikken, hvor en pensel og rent vann tilføres linjene. Fargen blir delvis vasket bort og forlater linjene. Dette gjør skyggeeffekter mulig.

Utvalget av Carré pasteller består av tradisjonelle jordfarger, hvit, svart og grått, alle med høyest mulig grad av lysekthet.
Bildet er lånt fra Royal Talens.
Kull
Å tegne ved hjelp av kull, er en gammel aktivitet, som går tilbake til førhistorisk tid. Kullet var en av bestanddelene i hulemaleriene vi kjenner fra blant annet Altamiragrotten.

Kull er laget av nøye utvalgte seljekvister. Dette tradisjonelle tegnemateriale, kull, er mykt og ikke svertefri. Arbeider laget med kull har derfor behov for å bli fiksert. I motsetning til fargede tørre pasteller, endres ikke fargen på en kulltegning hvis mye fikseringsmiddel er brukt for å gjøre tegningen helt svertefri.
Bildet er lånt fra Royal Talens.
Oljepasteller
Oljepasteller er laget av pigment, voks og ikke-tørkende mineraloljer. Materialet som brukes til maling eller tegning forblir uendret da det ikke er noen tørkeprosses; ingen av bindemidler gjennomgår endringer over tid. Et ubehandlet arbeid er derfor ikke svertefritt. Dette kan rettes på ved å bruke en ferniss på kunstverk. Fikseringen bør ikke gjøres med en ferniss basert på løsemidler, da oljepasteller løses opp i white spirit og terpentin. Derfor er en spesiell ferniss basert på vannet blitt utviklet.  På grunn av den spesielle komposisjonen flyter fernissen jevnt fordelt over det oljete underlaget og vil derfor ikke perle. Oljepasteller kan brukes på nesten alle underlag. Fargeoverføringen er best på en grov og noe porøse underlag.
Bildet er lånt fra Royal Talens.
Malemidler for pasteller og andre tegnesaker
En rekke malemidler er tilgjengelig for en bedre feste av farge eller for å beskytte arbeidet gjort med pasteller, kull, kritt, fargeblyanter og grafittblyanter:
- For tørre typer pasteller og tegnesaker: Talens Pastel fixative, Talens Charcoal fixative, Talens Concentrated fixative og Talens Protecting spray.
- For olje pasteller: Talens Varnish for oil pastels.

Fiksativ gir bedre feste for pastell, kull, kritt og grafitt partikler på underlaget. Blyet en farget blyant inneholder voks, og den har en tendens til å danne en hvit tåke over fargen. Denne tåken, forsvinner når fiksativ påføres.

Varnish for oljepasteller gjør et kunstverk svertefritt og beskytter den mot luftforurensing.
Bildet er lånt fra Royal Talens.



Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube.

En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...


Til neste gang - ta vare på deg selv!

Lær mer ... Pensler

$
0
0
Bildet er lånt fra Royal Talens.
For ulike malingstyper, er det ulike pensler en kunstner kan velge mellom for å påføre malingen. Kunstneren vil kanskje ha et karakteristisk penselstrøk skal vises, eller påføre malingen jevnt uten noen synlige strøk. For tynne flytende maling er det pensler brukes som kan beholde en stor mengde av væsken, mens andre pensler er laget for å holde en stor mengde av tykk maling. Selv om syntetiske fibre blir stadig mer populært, er de fleste pensler laget av naturlige typer hår. Pensler med topp kvalitet har alle én ting til felles: de er håndlaget.

Kort historisk oversikt

Pensler ble allerede brukt i steinalderen på hulemalerier. De som malte da brukte dyrehår som ble samlet og festet til et håndtak. De gamle egypterne brukte ikke dyrehår, men sivstilker og sivfibre som ble "slått" i endene for å lage en «bust». Selv Cennino Cennini (14. århundre) gir en rekke instruksjoner i hans maleribok for hvordan lage pensler (fra svinebust, ekornhår og mårhår). Kunstnerne laget sine egne pensler. I Frankrike i det 16. århundre spesialiserte en rekke håndverkere seg på produksjon og eksport av pensler.
Egyptisk pensel fra ca. 1390–1352 f.Kr.
Bildet er lånt fra The Metropolitian Museum of Art
I det 17. århundre hadde en rekke tyskere lært penselproduksjon i Frankrike og penselmakerhåndverket foregikk i Tyskland, særlig i Nürnberg og de ​​omkringliggende landsbyene. I dag er verdens største konsentrasjon av penselmakere er funnet der. Kompetansen innen pensler forblir ikke begrenset til franske og tyske håndverkere. Gradvis dukker penselmakere opp i England, USA og Brasil. I det fjerne Østen, spesielt i Kina, ble pensler laget for tusenvis av år siden, i former og typer hår tilpasset de spesifikke kinesiske maleteknikker. I de siste tiårene har disse spesielle penslene også begynt å vises i vestlige markeder. I dag har også Kina og Japan tilegnet seg kompetansen for produksjon av pensler som passer til den vestlige måte å male også.
Bildet er lånt fra Royal Talens
Produksjon og komponenter i en pensel
Bildet er lånt fra Royal Talens
Busten
Når det refereres til en pensel, er det som oftest busten det snakkes. For penselbust fra animalsk hår er det viktig å se på hvilken del av dyret håret kommer fra. For eksempel kan dette være kun hår fra halen eller øret, avhengig av dyret. I en svært detaljert prosess kuttes hårene for hånd og sorteres i henhold til lengde og farge. Hvert hår må justeres slik at alle de naturlige punkter peker i samme retning. Spesielle kammer blir så brukt til å fjerne ullen mellom hårene. Penselmakeren har en følelse for å ta nok hår til de ulike penselstørrelsene. De trente hendene til panselmakeren lager hårbunter og binder dem inn i en perfekt form, for deretter sette dem i en hylse.

Håndtaket
Penselhåndtaker er av forskjellige lengder. Korte pensler brukes hovedsakelig for arbeid som blir laget flatt på bordet og for små malerier. Lange pensler er en forlengelse av armen for større verk. På denne måten kan kunstneren ha mer avstand fra maleriet og få en bedre oversikt over helheten. Jo bedre kvaliteten av børsten, jo flere ganger håndtaket er lakkert for å beskytte den mot fuktighet (løsningsmidler). Tre kan svelle vesentlig når den utsettes for fuktighet og deretter krympe igjen, noe som resulterer i at hylsen løsner. Billige håndtak på pensler er vanligvis ikke lakkert.

Hylsen
Hylsen danner bindeledd mellom håndtak og hårbust. De beste kvalitetspenslene er utstyrt med et rustfritt, sømløst, messinghylse som kan være forniklet eller forgylt. Hylsene av billigere pensler er sømløs og laget av aluminium eller tinn. Hårbusten er festet i hylsen med et kraftig klebemiddel som er motstandsdyktig mot alle typer av løsningsmiddel som brukes i maling.
Bildet er lånt fra Royal Talens
Ulike typer hår og deres egenskaper
Naturlige myke hårtyper
Kolinsky Sable hair (Mår)

Bildet er lånt fra Royal Talens.
Kolinsky er topp kvalitet i gruppen av mårhårspensler. Alle disse stammer fra ulike arter av mårhårsfamilien. Bare håret av halen er egnet. Navnet Kolinsky kommer fra den nordlige russiske Kolahalvøya. Klimaet er så ekstrem at dyret utvikler en enorm vekst av hår. Det forekommer også i deler av Mongolia og Kina. En hale gir maksimum 6 gram hår.

Et kilo Kolinsky hår har samme verdi som et kilo med gull. Jo tykkere pensel, desto lengre må håret være (halve lengden av håret er i hylsen). Veldig lange hår er sjeldne og derfor er prisen på en tykk Kolinskypensel veldig høy. Slike størrelser leveres vanligvis kun på bestilling. Mårhåret kan settes inn i et konsentrert område, slik at en tykk Kolinskypensel både kan brukes på store områder og de ​​fineste detaljene når det males.

Egenskaper
Mårhåret er spesielt sterkt og spenstig, og samler seg alltid til en fin spiss. Den har en meget stor kapasitet på absorberingsevne av væske.

Typer maling
Spesielt egnet til tynne flytende malingstyper (akvarell, gouache og blekk), men brukes også med oljemaling av kunstnere i fine, detaljerte maleri.
Tips: I lys av prisen på en Kolinskypensel, er det ikke anbefalt å blande oljemaling på paletten med denne penslen da den raskt vil slites ut. Bruk en billigere børste eller en palettkniv for dette formål.

Red Sable (Røyskatt)
Bildet er lånt fra Royal Talens
Pensler med hår fra Red Sadle kommer fra halen av et annet dyr fra mårfamilien som bor i Asia. Hårene er mindre lange enn Kolinsky, og prisen er lavere. Røyskatthår blir kun overgått i sine egenskaper bare av pensler med mårhår.

Egenskaper
Røyskatthår er spesielt sterkt og spenstig, og samler seg alltid til en fin spiss. Den har en meget stor kapasitet på absorberingsevne av væske.

Typer maling
Spesielt egnet til tynne flytende malingstyper (akvarell, gouache og blekk), men brukes også med oljemaling av kunstnere i fine, detaljerte maleri.

Squirrel (Ekorn)
Bildet er lånt fra Royal Talens
Ekornhår kalles noen ganger Petit Gris (liten grå) på fransk. Pensler med ekornhår er tradisjonelt franske vannfargepensler. De grå ekornene bor i Frankrike. Igjen er det kun halen som benyttes til fremstilling av pensler. I dag er det franske ekornet beskyttet, og nå kommer håret fra kanadiske ekorn og russiske "blå Kazan 'ekorn. Det tradisjonelle navnet Petit Gris er imidlertid beholdt. Foruten metallhylse, er ekornhår ofte satt i fjærpenn av svane. Ekornhår kan også settes i en ekstremt fin spiss.

Egenskaper
Ekornhåret er veldig mykt, ikke meget elastisk, og har den største væske absorberingsevne av alle type hår.

Typer maling
På grunn av de ovennevnte egenskaper er ekornhåret kun egnet for meget tynne maling, f.eks akvareller og blekk.

Ox hair (Oksehår)
Bildet er lånt fra Royal Talens
Pensler med oksehår er laget kun fra de lange hårene på forsiden av ørene. Den beste hårkvaliteten kommer fra Alpinekyr, fra Frankrike, Sveits, Italia, Østerrike og Slovenia. Håret er tilgjengelig i ulike farger. Hvit og blondt oksehår kommer hovedsakelig fra Alpinestorfe. Mørkebrunt og svart hår kommer fra Sentral-Europa og Sør-Amerika. Oksegårpensler er sterke og billig.

Egenskaper
Absorbsjonevnen er god, det samme er elastisitet. Håret er svært motstandsdyktig mot slitasje.

Typer maling
Oksehårspensler er egnet for alle typer maling.

Goat hair (Geitehår)
Bildet er lånt fra Royal Talens
Håret som vokser over ryggraden blir brukt for pensler. Geitehår kommer i hvit og brun. Bruksområdet inkluderer å lage billigere etterligninger av de tradisjonelle ekornhårpensler bundet i en svanefjærpenn.

Egenskaper
Hårets elastisitet er dårlig til god, men det har god absorberingsevne. Geitehåret er motstandsdyktig mot slitasje.

Typer maling
Tynn flytende malingstyper (vannfarger, gouache) og trykkfarger, så vel som lakk.

Badger hair (Grevlinghår)
Bildet er lånt fra Royal Talens
Pensler med grevlinghår er laget av hår som vokser på ryggen av grevlingen. Tradisjonelt ble grevlingshårpensler brukt for å få til svært gradvise fargeoverganger. Grevlinghår er ikke egnet for maling som tynnes med vann da håret blir veldig slapt og sveller så mye at børsten ikke lenger kan brukes.

Naturlig stive hårtyper
Pensler med stuv bust er laget av svinbust. Regionen grisen kommer fra bestemmer kvaliteten. Bare håret som vokser over ryggraden blir brukt. Den naturlige spissen av håret har en splitt.

Chungking
Bildet er lånt fra Royal Talens
Den fineste kvalitetet kommer fra den kinesiske provinsen Chungking. Håret er pre-sortert i Kina etter lengde, vasket og bleket.

Egenskaper
Chungking er en stiv hårtype, og som også er veldig spenstig. Håret går alltid tilbake til sin opprinnelige form. Den flytende absorberingsevne er lav. Malingens absorberingsevne på den annen side er svært god. Et Chungking pensel kan holde en stor mengde av tykk maling.

Typer maling
Ideell for tykke typer maling som oljemaling og akryl.

Hankow
Hankow er en kinesisk provins der denne mykere kvaliteten på svinbust kommer fra. Dette håret er også vanligvis markedsført i bleket form og bare kalt bust eller svinebust.

Egenskaper
Litt mindre stiv enn Chungking.

Typer maling
Tykke typer maling.
Bildet er lånt fra Royal Talens
Europeiske svinbust
Dette håret er på alle måter dårligere i kvalitet enn kinesiske hårtyper. Den leveres hovedsakelig ubleket og brukes for billigere pensler, til hobby- og skolemaling.

Syntetiske hårtyper
Bildet er lånt fra Royal Talens
Pensler med hårbunt laget av syntetiske materialer blir stadig mer populært i markedet. De første syntetiske penslene var laget av nylon. Men absorberingsevnen på disse børster var så dårlig at nylon ble byttet ut med et mye bedre polyesterfiber. De beste kvaliteter er funnet under betegnelsen «Selected Filament». Fibrene variere fra stiv til rimelig myk og kan farges i alle farger, for eksempel å imitere naturlige hårtyper. Det ultimate målet er å få til den samme kvaliteten på sjeldne typer dyrehår, med disse polyesterfibrene. Pris- og kvalitetsforholdet er svært gunstig.

Egenskaper
Fibrene er spesielt elastisk og har en absorberingsevne på væske som varierer fra rimelig til bra.
Kapasiteten for fastsetting av tykk maling er bra. Slitestyrke er også bra, med unntak av én teknisk bruk: hvis en pensel gjentatte ganger er brukt til å pensle ut en tykk maling på maleriet, vil tuppen av fibrene brenne på grunn av varmen som genereres av friksjon. Dette resulterer i en penseltupp som stikker ut i alle retninger.

Typer maling
Alle typer maling.

Former på pensler
Selv om bare mårhårsvarianter og ekornhår kan formes til virkelig skarpe pensler, kan alle typer hår i teorien formes til hvilken som helst form. Hver variant gir sin egen karakteristiske penselstrøk som i sin tur er påvirket av typen av hår anvendes.
Hårbunten er vanligvis limt lett sammen for å hindre skade på håret under transport. Som et resultat kan formen på hårbunten variere.
Bildet er lånt fra Global Hobby og Kunst
Rund pensel
Runde pensler kan bare lages av myke hårtyper eller polyester. Hårene inne i pensel er lengre enn de på utsiden. Penselen er rund når den er tørr. Tuppen formes når penselen blir fuktig.
Bildet er lånt fra Global Hobby og Kunst
Akvarellpensel
En akvarellpensel består av to forskjellige hårbunter som er satt sammen. En lengre tynn hårbunt med en skarp spiss i sentrum og en kortere bunt som omgir denne som en kappe. Kappen fungerer som en beholder hvorfra den sentrale bunten blir matet. Begge bunter kan være av den samme type av hår, for eksempel røyskatt.

Selv om ekornhår har størst kapasitet på vannopptak, vil en kombinasjon av røyskatt (sentrum) og ekorn (kappe) gi det beste resultatet. En kunstner ville være i stand til å fortsette å arbeide med en akvarellpensel i lang tid før penselen må i malingen igjen.
Bildet er lånt fra Global Hobby og Kunst
Skrivepensel
Skrivepensler er pensler med ekstra langt hår. Håret følger bevegelsen av håndtaket i en bevegelse. Det lange hårer kan inneholde en relativt stor mengde væske, slik at lange linjer eller striper kan lages i et strøk. Det fins runde og flate skrivepensler.
Bildet er lånt fra Global Hobby og Kunst
Kattetunge
Denne formen kombinerer fordelene med en flat og en rund pensel. Når hårbunten limes børsten synes å være spiss. Når limet er fjernet vil den virkelige formen blir synlig.
Bildet er lånt fra Global Hobby og Kunst
Viftepensel
En viftepensel lager jevne overganger i oljemaling fra en farge til en annen. Først lages overgangen fra farge til farge med for eksempel en myk pensel. Med å sveipe forsiktig over toppen av denne overgangen med en viftepensel kan man eliminere de siste spor av penselstrøk. En viftepensel er også ideelt for produksjon av myke maling overganger i tørre pastellteknikker.
Bildet er lånt fra Global Hobby og Kunst
Fordriver
En fordriver er en meget bred flat pensel, og kan brukes til å male ekstremt store områder. Fordriver i svinebust blir ofte brukt for å grunne et underlag. Frodrivere laget av mykere hårtyper og av Chungking, er gode lakkeringspensler.
Bildet er lånt fra Global Hobby og Kunst
Sjablongpensel
En hard rund børste med en flat tupp. Det er den eneste penselen som tuppen av harde hår blir kuttet av. Det brukes for eksempel på sjablonger med tykk maling.
Bildet er lånt fra Global Hobby og Kunst
Stell av pensler
Levetiden til pensler kan forlenges betraktelig ved å bruke dem riktig og vedlikeholde dem godt. Spesielt ved bruk av maling som tørker fort og blir vanntett (for eksempel akrylmaling) må penslene regelmessig holdes fuktig eller rengjøres med løsningsmiddel beregnet for malingstypen for å hindre at maling tørker fast i penselen.

Aldri la mykhåret pensler stå i bindemiddelet på tuppen. Hårbunten kan ødelegges.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Rengjøring av pensler
Etter å ha malt kan pensler rengjøres som følger:
  • Tørk først penselen med en klut eller papir. Press forsiktig ut malingsrestene fra hylsen og ut mot tuppen, særlig når man bruker tykk maling
  • Skyll ut restene av vannfarger i vann.
  • Skyll restene fra oljemaling i white spirit.
  • Vaske penselen i hånden med husholdningssåpe og vann (helst lunkent) og skyll børsten. Gjenta dette til skummet er helt rent.
  • Skyll igjen grundig med rent vann og riste ut overflødig vann.
  • Form hårbunten til sin opprinnelige form og la penslen tørke flatt på bordet.
Bildet er lånt fra Royal Talens
Inntørkede pensler
Pensler som er blitt harde på grunn av malingsrester kan reddes. Ved ikke-vannfast maling, la penselen ligge bløtt i vann til malingen er blitt myk. Deretter vask den som er beskrevet ovenfor.

Ved akrylmaling, la penselen ligge i ca en time i Akryl Remover. Deretter vask, men bare håret og hylsen, da lakken på håndtaket kan også bli påvirket.

Oljemaling tørker så langsomt at det er tilstrekkelig tid til å rengjøre penslene på normal måte. Hvis penslene har tørket i oljemaling, kan penslene bare reddes ved å bruke (veldig) aggressive løsemidler.


En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...


Til neste gang - ta vare på deg selv!

Lyslykter

Viewing all 519 articles
Browse latest View live