Quantcast
Channel: dinfantasi.no
Viewing all 519 articles
Browse latest View live

Lær mer ... Papir

$
0
0
Papir kan være laget av ulike planteråvarer. Japansk rispapir er kjent over hele verden, men halm, gress og bark er også brukt til å lage spesielle typer papir. Før syntetiske fibre i tekstilbransjen ble tatt i bruk, ble kunstnernes papir hovedsakelig laget av filler. Gamle klær og lignende ble most til en masse, og etter at knutene ble filtrert ut, ble vann og lim tilsatt. Da de fleste tekstiler i dag inneholder syntetiske fibre, er ikke lengre dette egnet som råvare. Nå er det tre og bomull som er den desidert mest brukte råvaren for å lage papir.
Bildet er lånt fra Fabriano
Kort historisk oversikt
Navnet papir stammer fra papyrusplanten. Så tidlig som 4000 f. Kr. ble papirark laget av papyrus stilker for både å skrive og male på. Stilker ble halvert, glattet ut og lagt ved siden av hverandre. Et nytt sjikt ble deretter limt på tvers av underliggende lag og arket ble presset og tørket. Papyruspapir er fortsatt i bruk og males på i Egypt, men mest på suvenirer. Rundt det andre århundre e.Kr. ble papyrus erstattet av mye mer holdbart pergament laget av dyrehud.
Papir laget av papyrus

Papir slik vi kjenner den i dag, oppsto i Kina. Rundt 100 e. Kr. Ts'ai Lun laget det første arket. Han malte opp bark av morbærtreet, gamle fiskegarn og tau, og blandet fibrene med vann. Han spredde ut blandingen på en bambussikt slik at væsken fra blandingen kunne renne av. Da festet fibrene seg til hverandre. Deretter ble dette tørket i solen. Papir er fremdeles laget i henhold til dette prinsippet.
Morbærtrepapir
Bomull
Den første høstingen av bomullplanten blir brukt til tekstiler. Det som blir igjen på planten blir på andre runden høstet og presses til baller eller ark. I papirfabrikken dynkes disse bomullsfibre i vann og separeres igjen for så å bli oppmalt. Under oppmaling bestemmes lengden og særlig strukturen av fibrene. Fibrenes holdbarhet og den lave grad av misfarging under påvirkning av lys, gjør at bomull gir den beste kvaliteten på papir.
Bildet er fra Google.
Tre
Papir laget av ulike tresorter kan gi store forskjeller i kvalitet. Papir med spesielt god kvalitet er laget av trefibre fra ren cellulose. Disse fibrene er litt kortere enn bomullfibre, men graden av misfarging er også her meget lav. Jo flere partikler fra treet papirmassen inneholder, jo svakere blir papiret og mer markerte misfarging. Cellulosefibre blir også presset sammen til baller eller ark, for deretter å bli fuktet og separert, og til slutt oppmalt i en papirfabrikk. Rene cellulosebasert papir selges som trefritt papir.
Papir slik vi kjenner det i dag
Produksjon generelt
Papirmassen består av 99% vann. For å få papiret holdbart må vannet som brukes være pH-nøytral (pH 7) eller alkalisk. Dette er både for holdbarheten i papiret, så vel som holdbarheten i maleriet eller tegningen. Lim kan bli tilsatt massen, noe som bidrar til å bestemme absorpsjonkapasiteten av papiret (indre liming). Kritt (CaCO3) kan tilsettes for å motvirke surheten på papiret. Massen blir satt inn i en form og vannet tømmes ut til 65%. Papiret er nå fast nok til å overføres fra formen til filten. Strukturen av filten bestemmer overflatestruktur (korn) på den oversiden av papiret. På filten mister papiret mer vann, og blir etterhvert ført over en dampoppvarmet tørketrommel.

I produksjon av god kvalitetspapir beregnet for vannfarger, blir overflateliming  anvendt (væskeinnholdet av papiret er da 30%) etter tørketrommelen. Limet er ofte gelatin-basert. Papiret blir så ført over tørketrommelen påny. Det endelige væskeinnhold er mellom 6% og 7%.

Avhengig av den ønskede grovheten på overflatestrukturen i papiret, blir papiret presset. De groveste overflatene oppnås ved ikke å presse på papir, og har betegnelsen "rough grain" eller "grain torchon" (fransk). En noe mykere struktur oppnås ved å presse kaldt papir og er betegnet "cold pressed", "CP" eller "grain fin" (fransk). Ved å presse varmt papir blir det enda jevnere og betegnelsen er "hot presset", "HP" eller "grain satiné" (fransk).

Tykkelsen av papiret bestemmes av mengde masse per flateområde, og hvilken styrke og temperaturen på pressingen. Betegnelsen på tykkelsen er generelt i gram pr m2. Hvis en vilkårlig størrelse har betegnelsen 300-gram papir, veier 1m2 300 gram.
Bildet er lånt fra Fabriano.
Håndlaget papir
For håndlaget papir øses papirmasse opp fra blandingen på en flat rist med ramme som har den ønskelige størrelsen. Når massen kommer ut av blandingen er den ristet slik at fibrene ligger på kryss og tvers. Da blir papiret like sterkt i alle retninger, og den utvider seg likt i alle retninger når papiret fuktes. Etter at massen har drypptørket plasseres papiret opp-ned på filten. Et nytt stykke filt blir deretter plassert på toppen hvorpå det neste arker plasseres. Når stabelen er høy nok, blir så mye vann som mulig presset ut i en presse, deretter blir papiret er hengt opp til tørk. Håndlagt papiret har normalt ikke en overflateliming. Fordi massen delvis går under rammen på risten, kan håndlagt papir bli identifisert av de fire uregelmessige kantene.
Håndlaget papir. Bildet er lånt fra Fabriano.
Papir laget i sylinder
Papir med fibre som ligger på kryss og tvers kan også produseres mekanisk. Her er støpeformen en stor sylinder som henger i en beholder med papirmasse. Sidene av sylinderen er lukket. Vannstanden i støpeformen er lavere enn i beholderen, slik at vannet strømmer inn i støpeformen mens papirmassen blir igjen på utsiden. På toppen av den roterende støpeformen blir gjennomvått papir lagt på filt for så å dryppe tørt. Deretter videre til den første tørketrommelen, så overflateliming, siste tørketrommel og til slutt pressing hvis ønskelig.

De beste akvarellpapir er laget i sylinderformen. Gjennom en nøye regulering av overflateliming vil ikke vannfarge absorberes inn i papiret og pigmenter fester seg på laget med lim. Dette resulterer i en optimal fargeintensitet.
Bildet er lånt fra Royal Talens
Maskinlaget papir
Maskinlaget papir er laget på en Fourdrinier maskin, hvor støpeformen er et lang flat transportbånd hvor papirmassen spres utover. Fibrene vil da ligge i lengderetningen i formen. Dette kalles rulleretningen. Papiret er svakt i denne retningen, og kan lett rives og brettes, men det å rulle den opp i denne retning er vanskelig.

Med våte maleteknikker papiret utvider maskinlaget papir seg uregelmessig, forårsaker bulker og fordypninger sammenlignet med  enn med papir laget i sylinder. Da støpeformen føres papiret tilbake igjen mot filten for deretter bli tørket og presset.

Da kapasiteten til Fourdrinier maskin er mange ganger større enn til en sylinder er papiret billigere. Bedre kvalitet på papir kan fremstilles på den maskinen ved at støpeformen rister frem og tilbake under kjøring. Retningen på fibrene blir da litt forskjellig fra rulleretningen, men kvaliteten kan ikke likestilles.

Mekanisk produsert papir beregnet for vannfarge er senere kuttet til riktig størrelse, eller hvis papiret er fortsatt våt, trimmet med en veldig fin, kraftig vannstråle slik at kantene på et ark ser håndlaget ut.

Separate ark har vanligvis et vannmerke og/eller en "Präg" (et stempeltrykk i relieff). Dette gjør papiret lett gjenkjenning på forsiden.
Bildet er lånt fra Royal Talens



En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...


Til neste gang - ta vare på deg selv!

Lær mer ... Lerret

$
0
0
Bildet er lånt fra Royal Talens.
Fleksible underlag vevd av de tråder spunnet av plante eller syntetiske fibre, blir generelt gitt navnet "lerret". Kvaliteten på lerret bestemmes av en rekke faktorer: dens natur, geografiske opprinnelse og fremgangsmåten for fremstilling av fibrene, kvaliteten på spunnet tråd og på hvilken måte duken er vevd. I de tilfellene der lerret er grunnet, bestemmes også kvaliteten ut fra hvilen grunning som er brukt. Lin- og bomullstekstiler er de mest kjente. Syntetiske stoffer er for eksempel laget av polyester, viskose og akryl.
Bildet er lånt fra Royal Talens.
Enten lerretet er vevet åpen eller lukket, bestemmes finhetsgraden på veven av trådtykkelsen, og at antall tråder til cm2. Finhetsgraden bestemmes også av antall tråder som utgjør renningen og islettstråder (trådene tredd på en vevstol er kalt den "renning", trådene vevet gjennom dem er "islettstråder"). Fordi plantevev hovedsakelig er laget av cellulose, utsettes lerretet for aldring på grunn av fuktighet-, lys-, oksygen- og temperaturvariasjoner. Royal Talens sin lerretserie kjennetegnes av en utmerket pris/kvalitet.

Lin
Stilken fra linplanten gir fibrene som det blir vevd med. Den beste kvaliteten av lin kommer fra Belgia. Når våt lin blir spunnet produserer den beste tråden. Lin er det klart det sterkeste materialet når det kommer til aldring. Linens fuktighetsfølsomhet og dermed risikoen for ekspansjon er eksterm. Hvis et lerret har fått en bulk på seg, ved for eksempel å ha lent seg mot et bordhjørne, er vann løsningen for å rette ut bulken. Ved fukting av baksiden på lerretet vil linen igjen stramme seg til og bli flatt igjen.

Mot slutten av det 15. århundre ble treplaten avløst som maleunderlag til fordel for lin, og i dag har lin rykte for å være det beste kunstlerret. Kvalitetslin er også den dyreste lerretet. Både de fineste og de groveste linlerretene er dyrere enn andre mellomkvaliteter, som nyter størst salgsvolum.
Lin, bilde er funnet på Google.
Bomull
Etter blomstring, oppstår bomullsfiber fra en «pute» rundt frøet på bomullsplanten. Dette blir plukket og brukt til spunnet tråd. Bomull er vesentlig billigere enn lin, og er underlegen i kvalitet. Aldringsprosessen er raskere og dets følsomhet overfor fuktighet er særlig stor. Også bomullslerret med bulk kan utbedres ved å fukte baksiden av området med vann.
Bomull, bildet er funnet på Google.
Jute
Jutefibre er hentet fra ulike hamp (Corchorus capsularis). Fibrene er grove, stive og uregelmessige, og det samme blir lerretet. Den eneste tenkelige grunn til å ønske å bruke jute, er for å få frem disse overnevnte egenskapene. Forskjellen mellom jute- og bomullslerret er mye større enn mellom lin- og bomullslerret. Hvis jute velges, er det anbefalt at lerretet blir grunnet med akryl på begge sider.
Jute, bildet er fra Google.

Syntetiske fibre
Kunstlerret av syntetiske fibre er fortsatt på utviklingsstadiet. Fuktfølsomhet og aldring er ikke lenger et problem, men de store strekningene er et problem. Hvis fibrene strekkes på grunn av overdrevent press, kan de ikke gå tilbake til sin opprinnelige tilstand. Temperaturvariasjoner kan også føre til strekking i en rekke av de ulike typene av syntetisk lerret.
Syntetisk, bildet er funnet på Google.
Lerretsbrett (maleplate)
En maleplate er et stykke solid papp eller fiberplater som er pålimt bomull. Dette hindrer at bomullen ekspandere når brettet utsettes for fuktighet. Royal Talens sine maleplater er i MDF.
Maleplater, bildet er funnet på Google.
Blandet lerret
Blandet lerret består vanligvis av en blanding av lin og bomull, eller bomull og syntetisk fiber. Egenskapene for de forskjellige fibrene kombineres og gi en annen pris/kvalitet.

Lerret på blindramme
Lerret på blindramme har en treramme som lerretet er festet på. Den består av fire blindrammer, muligens med ett eller flere midtstolper og tilstrekkelige kiler. På forsiden av gode blindrammer er det en rund leppe på utsiden som hindrer lerretet fra å berøre innsiden av rammen under arbeidet (dette ville føre til striper i malingen). Leppen er rund slik at det ikke lages sprekker i lerretet når det bøyes rundt rammen. Kvaliteten og tykkelsen av treet avgjør hvorvidt en ramme vrir seg, som også kan være forårsaket av ujevn strekking av lerretet. På større rammer er det satt midtstolper på baksiden, og jo større et lerret er jo flere midtstolper må benyttes. Ved hvert hjørne på innsiden av rammen, og på midtstolpene er det hull hvor den spisse enden av kilene kan settes inn. Hvis lerretet er vridd blir kilene slått inn ytterligere, slik at rammen blir utvidet og lerretet er strammet. Lerretstyper som er svært følsomme for fuktighet må ikke strekkes for hardt; selv lav luftfuktighet kan gi stor spenning på lerretet, og det kan revne.
Bildet er lånt fra Royal Talens.
Forberede underlaget

Kvaliteten på grunnarbeidet vil i stor grad bestemmer den endelige holdbarheten av kunstverket. Papir, papp, tre, bomull og lin kan brukes som underlag for oljemaling, men ikke uten noe grunnarbeid. En ubehandlet eller utilstrekkelig behandlet underlag vil suge oljen ut av malingen og underlaget vil til slutt bli skadet av oljen. Malinglaget må inneholde tilstrekkelig olje for å omslutte pigmentene og danne en god film. Bare da vil pigmentene være tilstrekkelig bundet sammen og tidlig oppsprekking unngås.
Bildet er lånt fra Royal Talens
I henhold til den tradisjonelle fremgangsmåten for grunnarbeidet, er underlaget først behandlet med et lag av kaninhud- eller harehudlim, eller med lim fremstilt av bein. Dette beskytter underlaget fra absorbsjon av oljen, og gir lerretet god spenning. Et porøst lag påføres deretter over limet. Oljen fra malingen vil trenge inn i porene og malingsfilmen fester seg til underlaget ved hjelp av en rekke «ankere». Mange tradisjonelle formler fins for dette porøse laget, for eksempel basert på tidligere nevnte typer lim blandet med kalk eller oljemaling sterkt blandet med kritt.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Den moderne erstatningen for de ofte strevsom gamle fremgangsmetodene er Gesso. Ulike produkter markedsføres under dette navnet og variere mye i kvalitet. Ordet gesso er fra det gamle greske navnet gips, og benyttes av alle produsenter. Talens Gesso er laget ved hjelp av en ren akrylharpiks og er av førsteklasses kvalitet. Egenskapene til gesso i de ulike lagene er i henhold til tradisjonell fremgangsmåte, og er fremstilt i henhold til en spesiell formel. Gessolaget må være tykk nok, og så det er best å legge på to strøk. Det første laget med gesso kan uttynnes med vann for en lett smørbar tykkelse. Det neste laget påføres med ren gesso eller svakt uttynnet med vann. For sterkt sugende underlag kan en først behandle med et lag med akrylbindemiddel, en ren upigmentert acrylharpiks. Etterpå kan gesso deretter brukes, helst på kryss og tvers i to (noe tynnet) lag.


En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...


Til neste gang - ta vare på deg selv!

imagepac stempelmaskin - brukerveiledning (oppdatert)

$
0
0
Da er den endelig her - stempelmaskinen fra imagepac! Nå kan du lage dine egne stempler, enten ved å tegne på frihånd eller lage det via en datamaskin. Du kan bruke online programvare fra imagepac eller selvvalgt program som for eksempel Photoshop.


Det er også opprettet et Facebook-gruppe, der tips og ideer deles. Link til gruppen finner du her.

Her kommer en enkel veiledning på norsk for hvordan du bruker maskinen, og helt nederst er det lagt ved en link til en video som ligger ute på YouTube.

Klargjøre en negativ
Motivet du skal bruke må være i svart/hvitt og negativ (dvs der motivets lysere partier er mørke og omvendt). Motivet kan lages i Photoshop, Word o.l. eller i online programvaren som hører til. Du kan også lage noe for hånd. Hvis du ikke bruker program som kan lage negativer, kan dette gjøres på denneweb-siden. Velg "Reverse Colors/Negate", last opp bildet og trykk "Submit". Bildet du lastet opp vil nå vises på skjermen, som en negativ. Lagre så bildet tilbake på din datamaskin.


I pakken til stempelmaskinen følger det med utstyr som gir deg mulighet til å lage stempler i A7, A8 og A9 størrelser. Og motivene du lager må passe inn i en av disse størrelsene. Motivene må skrives ut på de negativarkene til blekkskriver som følger med. Har du laserskriver kan du kjøpe negativark til det separat. Lager noe på frihånd, må dette kopieres på negativarkene.

For å sjekke at du skriver ut på riktig side av negativarket, fukter du lett på fingrene og berører arket ytterst i et hjørne. Den siden som virker klissete er riktig side å skrive ut på. Det er viktig at du på printeren stiller inn slik at du bare bruker det sorte blekket, og på presentasjonskvalitet (best). Det er avgjørende for å lykkes at du har en god skriver. Det følger med en negativ i pakken, hold den opp mot lyset og sammenlign med din egen negativ. Er fargen like mørk og tett?

Eksponere
Da er vi klar for å eksponere motivet. Slå på stempelmaskinen og la den varme opp i 1 minutt.

A8-A9: Plasser motivet på den magnetiske glassrammen som er merket med 100 seconds. Legg den sorte rammen oppå slik at hele glassplaten er dekket. Legg så på den røde imagepacposen, slik at imagepacteksten kan leses. Til slutt legger du oppå den andre glassplaten som er merket med 6 seconds.


A7: Plasser motivet på glassrammen som er merket med 100 seconds. Legg så på den røde imagepacposen, slik at imagepacteksten kan leses. Til slutt legger du oppå den andre glassplaten som er merket med 6 seconds.


Eksponer i 6 sekund: Sett glassrammen inn i stempelmaskinen. Pass på at du kan lese imagepacteksten. La den stå i 6 sekund.


Ta ut platen og snu den rundt.


Sett platen inn igjen og nå skal den stå i 100 sekund. Slå av maskinen og ta platen ut. Åpne platene og ta ut den røde posen.

Vask og skjæring


Klipp av kantene på den røde posen, og ta av folien som sitter løst på den ene siden. Hvis du er i tvil hvilke folie du skal ta av, kjenn på stempelet og fjern folien på den siden du kjenner stempelet er (ruglete). Den andre folien skal ikke fjernes. Vask stempelet i kokende varmt vann og med oppvaskmiddel (f.eks. zalo). Børst til all væsken er borte, og skyll godt. Det anbefales å bruke hansker.

Herde


Slå på stempelmaskinen. Legg stempelet i begeret og fyll opp med vann, slik at stempelet er dekket helt, ca 1 centimeter. Sett det inn i maskinen. Dette skal stå inni maskinen i 2 minutt. Slå av maskinen, ta ut begeret og stempelet. Tørk godt.

Stempling


Klipp til stempelet. Du kan nå enten feste det permanenet på en trekloss, eller feste på akrylkloss ved hjelp av "imagepac cling stamp mount" som følger med. Da er stemplet ditt ferdig - på under 5 minutt.

Klikk på videoen under her, og se hvor enkelt dette er.


Videoen er hentet fra imagepac sin kanal på YouTube

Produktene finner du her!

Til neste gang - ta vare på deg selv!
-Mona-

Spray din egen mote!

$
0
0
Alle kan lage en favoritt t-skjorte i sin egen stil - eller vesker, puter, gardiner ... Lag dine egne design! Det er både lett og kjapt gjort. Det vide og herlige fargeutvalget tilbyr noe for enhver smak, enhver årstid og enhver anledning.

Bildet er lånt fra produsenten; Marabu
Den vannbaserte, og luktfrie, tekstilfarge i praktisk pumpesprayflaske er egnet for lyse tekstiler med opptil 20% kunstfiber. Som en ekstra stor bonus er fargene lysekte. Når plagget er ferdig dekorert må det ligge til tørk. Minimum 2 timer når spray er benyttet, og minimum 6 timer ved bruk av liner. Plagget må fikseres. Fikseringen kan gjøres på 2 måter; enten ved å bruke strykejern eller stekeovn. Et område på 30 x 30 cm strykes i 3 min med strykejernet innstilt på bomull. Plagget må være på vrangen. Stekeovn forvarmes til 150°C  og plagget må være i ovnen i 8 min. Etter fiksering vil plagget være vaskbart opp til 40°C, og må vaskes på vrangen.

Marabu Fashion Spray i kombinasjon med Fashion Liner og Pronty Mask stensiler vil gi deg ubegrensede muligheter!

Fremgangsmåten er veldig enkel. Det første som gjøres er å legge inn en avis o.l. inni plagget, slik at fargen ikke sverter over på baksiden. Sjablongen sprayes med sjablonglim (se info lengre ned) og legges på plagget. Nå er det klart for spraying. Rundt akkurat denne stensilen ble det dekket til med vanlig kopipapir, slik at rosafargen ikke havnet på utsiden av stensilen. Når nok rosafarge var påført, ble stensilen løftet bort, og annen farge kunne sprayes på. Fargen på stensilen skylles lett av under rennende vann, forutsatt at fargen ikke har tørket.

Tuva har denne gang fått lov til å designe sine egne klær, helt uten påvirkning fra mor. Både når det kommer til farge- og stensilvalg! Kun få instruksjoner ble gitt, også startet produksjonen. Teksten er skrevet på med Fashion-Liner.

"Kjedelige" hvite singletter ble ganske kule. To av disse skjortene er gamle, og skulle pensjoneres etter sommeren. Nå derimot fikk de forlenge sin brukstid en del. Til og med mor kan bruke disse.

En skikkelig fin sommergenser, her med herlig sommerfuglstensil fra Pronty. Overgangen mellom fargene blir veldig jevn og fin. Samtidig som de ikke blander seg så mye. De rosa sprutflekkene her fikk vi til meg å spraye farge i hånden (med hansker på) for deretter riste hånden over plagget.

Fashion Lineren er enkel å bruke, selv for en 8-åring. Strekene legger seg oppå stoffet, men synker sammen under tørking uten å gli utover på stoffet. Etter fiksering ble strekene like myk som resten av plagget.

Sjablonglim er en liten sprayboks som inneholder midlertidig lim. Sjablongen sprayes med lim, dor deretter ligge og fordampe litt. Sjablongen legges så i ønsket posisjon og presses godt ned i plagget. Nå er plagget og sjablongen klar for farge. Sjablongen fjernes umiddelbart etter bruk og vaskes i kaldt vann.

Ble du litt inspirert? Et nytt innlegg kommer om ikke lenge, da med enda flere bruksområder og andre teknikker.

Materialer som er brukt:
Fashion-Spray
Fashion-Liner
Pronty Mask stensiler
Sjablonglim

Til neste gang - ta vare på deg selv!

Dekorerte Pillow box fra Sizzix

$
0
0

Er ikke disse eskene skjønne?


Under Gave- og interiørmessen på Lillestrøm, hadde Pete Hughes demonstrasjon på Sizzixprodukter. Og underveis på messen laget han disse eskene. De er enkle å lage, og det skal ikke så mye til for å få til en fin dekor. Felles for de alle er at de er laget med Sizzix sin Pillow boxdie, og med Papicolor kartong. Kartongen er veldig egnet til preging, og alle detaljene kommer godt frem.

En herlig eske, der den blå kartongen er svertet med metallisk voks. Voksen svertes på, og gir en kul effekt. Sommerfugldiesene er fra startepakken til Big Shot, og embossingplaten er fra en 2 pk. Kompasset som er vist et stykke ned, er fra samme pakke.

En frisk eske i lime og blåtoner. Både embossingplaten og diesene følger med startpakken til Big Shot.

Denne esken er preget med somerfugler og øyenstikkere. Blomsten er laget av dies som følger med startpakken til Big Shot. Her er kartongen svertet lett med Memento Rich Cocoa for å få et litt slitt preg.

Med Papicolor sin kraftkartong er like herlig å arbeide med som "vanlige" kartongene. De lar seg prege lett, og er fine å bruke sammen med Sizzix Embossingfoldere. I likhet med forrige eske er kartongen lett svertet med Memento Rich Cocoa.


Materialer som er brukt:
Papicolor
Big Shot maskin inkl dies og embossingplate
Sizzix Movers&Shapers L die, Pillow box w/labels
Sizzix Embossing Folder - Airmail & Compass Set
Sizzix Embossing Folder - Swirls, Butterflies & Dragonflies
Treasure Gold - Metallic voks
Memento stempelpute - Rich Cocoa

Til neste gang - ta vare på deg selv!

Alvedies

$
0
0
Jeg har falt for de nye alvediesene fra Marianne Design, de er pynt nok i seg selv. Her har jeg brukt en av de i kombinasjon med en av årets juledies:


I tillegg til noen stemplede tekster har jeg pyntet litt ekstra med chipboardsstjerner. Disse har jeg fargelagt med Touchmarkers. Har brukt den tykke enden av tusjen for ikke å ødelegge fibrene i den tynne presisjonstuppen. 



Produktliste;
Studiolight Paperpad 15x15
Marianne Design Creatable - Fairy - star 39990323

Enkelt herrekort

Brette kort og bokser med Scor-Pal

$
0
0
Med Scor-Pal scoreboard lager du nøyaktige og presise brettespor som igjen gir deg profesjonelle brettekanter - aldri mer skeive kort!

Scor-Pal brettet er såpass stort at det rommer 12"12" ark, og de ulike sporene gjør det enkelt å lage fine bretter med falsebenet som følger med.

Arket du ønsker å lage brettekanter på plasseres oppe i venstre hjørnet. Så er det bare å dra falsebenet over arket i de sporene du ønsker. Du holder falsebenet som om du skal skrive noe, og trykket må tilpasses papirtykkelsen. Det blir finest brettekant hvis den siden du har oppe på brettet, er forsiden.

Under er en demonstrasjonsvideo på engelsk.


Her er noen få prosjekt jeg laget i forbindelse med Gave- og interiørmessen som var i slutten av august.



Materialliste:
Scor-Pal
Papicolor kartong
Mønstret papir - StudioLight og Marianne Design

Til neste gang - ta vare på deg selv!

Pakkelapper

$
0
0
Stort enklere kan det ikke gjøres- stanse ut og lime sammen.

Marianne Designs nye dies er supre både til å lage pakkelapper og til å bruke som pynt ellers på feks kort, til scrapbooking eller juletrepynt.



Og en ide til årets julemesse er å lage små gaveposer med pakkelapper; 


Produktliste;
Papicolor Kraft 302x302mm - Natur
Papicolor A4 200g - 903 Elfenben
Marianne Design Craftable - Filigree Angel Heart 39991283
Marianne Design Craftable - Filigree Snowman 39991285
Marianne Design Craftable - Herald Angel 39991295

Pyramidekort

$
0
0

Pyramide kort er morsomme og lage, og ikke veldig vanskelig. Etter at kartongen er skjært ut fra malen (se nederst), er det bare å dekorere i vei! Jeg har brukt StudioLight sine herlige ark, og pyntet litt ekstra med gnikkiser, roser og halvperler. Blomstene fra 3D-arkene er blinget opp med Sakura sin Stardust nr 700.

Materialliste:
Papicolor kartong
StudioLight mønsterpapir 12" - Shabby Chic 1
StudioLight mønsterark A4 - JBS 150
StudioLight 3D-ark - JBS 4
Sakura Gelly Rolls - Stardust 700
Staz roser
Staz halvperler
Staz Gnikkis
Staz satinbånd
Charms
Blomsterpinne
Hulltang


Til neste gang - ta vare på deg selv!

Spenne opp ditt eget lerret

$
0
0
Å lage lerret er en kunst, men det er faktisk ikke så veldig vanskelig. Det krever litt utstyr, noe nøyaktighet og god innstilling.


Etter å ha gått til innkjøp av materialene, sjekket jeg rammene og tverrtreet for skjeivheter. Det er viktig at de er helt rette og fine, hvis resultatet skal bli bra. Jeg kontrollerte også utfresingene, og hjørnene.


Da kan monteringen starte! Jeg la to rammer inntil hverandre og kilte de forsiktig inn. Da jeg merket de hadde festet seg, brukte jeg litt mer kraft. Jeg brukte gulvet til å presse mot, og det overrasket meg hvor enkelt det var å få disse hjørnene i rett vinkel. Etter å ha presset sammen de to korte rammene på en lang, festet jeg tverrtreet. Monteringen av den siste rammen ble litt mer utfordrende på grunn av tverrtreet, men det gikk overraskende bra det også. Da jeg la hele rammen på gulvet, visste det seg at alle hjørnene var rettvinklet!

Når rammen var ferdig montert, ble det klart for å stifte fast lerretet. Jeg plasserte rammen midt på lerretet og stiftet i den første stiften midt på den ene langsiden. Nå startet presisjonsarbeidet. På bildet nederst til venstre vises i hvilken rekkefølge de ulike stiftene settes. Ikke fest med flere stifter enn vist ennå. Når du er klar for å feste stift nummer 2, må du bruke spenntang og dra lerretet stramt og stifte. Det er viktig her at du strammer i den retningen pilen viser. Rett der det er rett, og på skrå der det er skrått. Unngå stifter nærmere hjørnene enn 15 cm. Da jeg var ferdig med å feste disse 12 stiftene, renklippet jeg lerretet, slik at det gikk i flukt med kanten bak på rammen.

Hjørnene krever litt nøyaktighet. Her trengs det også en liten hammer. Start med å dra hjørnet på lerretet forsiktig over rammehjørnet (se bilde nr 1 øverst) og fest med 2 stifter i kanten. Ikke stift slik at stiften er festet i begge rammene, da vil det bli vanskelige å justere det ferdige lerretet med kiler etterpå. Brett så inn den ene siden. Før du stifter, bruker du hammeren og banker lerretsduken flat mot rammen. Ikke bank hardt! Stift fast, og bank litt med hammeren her også på brettekantene. Gjør det samme med den andre fliken. Bruk hammer forsiktig og bruk ekstra stifter hvis nødvendig.


Hvis behov, det vil si hvis lerretet ikke har blitt helt stramt, bankes det inn kiler i hjørnene. Bank forsiktig og kontrollsjekk hele tiden slik at ikke lerretet strammes mer enn nødvendig. Da kan lerretsduken i verste fall revne.

Nå kilene er på plass og du er fornøyd med lerretet, festes resten av lerretsduken med stifter. Omtrent 8 cm mellom stiftene er fin avstand.

Nå er lerretet mitt klart for kreative krumspring!

Materialliste:
Blindramme tykk (19mm) - jeg bruke 2 x 55 cm og 2 x 105 cm
Tverrtre tykk (19mm) - jeg bruke 1 x 55 cm
Kiler
Lerret på rull - jeg brukte bomull
Spenntang
Stiftepistol
Koala vinkellinjal
Hammer


Til neste gang - ta vare på deg selv!

TUTORIAL - julekort med TREASURE GOLD

$
0
0
Med høstmørket kommer virkelig tiden for å sitte inne og kose seg med kortlaging, og for mange er det tid for å begynne med julekortene. 


På julekortet mitt i dag har jeg prøvd ut et, for meg, nytt medium til kortlagingen:

TREASURE GOLD

Treasure Gold er en metallic voks beregnet til restaurering og overflatebehandling av møbler, rammer, keramikk, glass og liknende, men fugerer også flott på papir. Voksen kommer i en liten glasskrukke med skrulokk og påføres med finger. Den finnes i flere farger og fargene kan blandes innbyrdes for å få frem ønsket nyanse.


Jeg så første gang Treasure Gold i bruk da jeg traff Pete Hughes fra Sizzix på Gave-og interiørmessa på Lillestrøm i høst. Han hadde demo på Global Hobby & Kunst sin stand og hadde brukt Treasure Gold på utrolig lekre måter. Sjekk gjerne ut bloggen hans hos Sizzix for tips og flere spennende måter å bruke Treasure Gold.

Jeg har stanset ut en ramme med en die fra Marianne Design i brun kartong. 


Med fingeren påfører jeg lett et lag Treasure Gold voks og gnikker det deretter godt utover. Vær litt lett på hånden først så du ikke får store konsentrerte flekker med farge. Når du har spredt fargen utover kan du gnikke den godt inn i papiret. 

 
Man kan gnikke av noe overflødig voks lett med litt papir eller en tøyfille.


Chipboard stjernene har også fått et lag Treasure Gold. Da legger jeg et jevnt lag over hele figuren og det er bare å gnikke voksen godt inn.


Vask hendene eller tørk av dem med en våtserviett så du ikke får farge på andre ting etterpå.

Slik ble det ferdige kortet mitt.


Materialer:

Treasure Gold Fire White 01015014
Studiolight Scandinavian Winter klippeark, 3D-ark, mønstret papir
Staz 3D-puter 65021005
Seam Binding bånd 81060000
Staz selvklebende perler 65001009
Staz stempeltekster 65005037
Memento Rich Cocoa38961101stempelpute til sverting av kanter
Svart stempelpute til tekster
Brun kartong
Wycinanka chipboardstjerner 30500243
Marianne Design oval ramme die 39990293
Hvite bjeller 8mm 47013921

Kreativ hilsen Camilla

Brettekort med Studiolight

$
0
0
Joda, det ER en stund igjen til jul, men vi kortlagere vet å kose oss med julekortene i god tid, og når julearkene begynner å komme så er det vanskelig å la være.


STUDIOLIGHT har nettopp kommet med noen nydelige papirer, klippeark og 3D-motiver som virklelig innbyr til kortlagingskos.

Jeg har laget et brettekort, eller et tag-kort, formet som en lomme med en tag til å trekke ut. 

 
Slik lager du selve kortet:

Kutt til en kartong i størrelse 15 x 18 cm. Preg langs langsiden på 8,5 og 17 cm, og langs kortsiden på 14 cm. Den smale brettekanten langs langsiden og kortsiden er limkanter. Kutt bort det ene limfeltet langs langsiden og kutt bort hjørnet der kort- og langside møtes. Klipp skrå de andre to hjørnene på limfeltene så begge limflappene har skrå hjørner. Da unngår du at kanten blir i veien når konvolutten limes sammen. Ha lim på limfeltene og lim sammen så du får en lomme.

Kutt til en tag i kartong i størrelse 8 x 17 cm. Stans ut en pyntekant på den ene kortsiden. Kortet er nå klart til å dekoreres med lekre papirer og pynt. 

Etiketten til skrivefeltet på tagen inni kortet har jeg laget ved hjelp av en liten sirkelutstanser:


Jeg har laget et hull oppe i hjørnet på tagen og tredd gjennom Seam Binding bånd som jeg først har fuktet lett og krøllet. Jeg har brukt dobbelt bånd for å få en sløyfe med litt ekstra volum.


Materialer til kortet:

Studiolight Scandinavian Winter klippeark, 3D-ark, mønstret papir
Staz 3D-puter 65021005
Seam Binding bånd 81060000
Staz selvklebende perler 65001009
Hvit bølgepapp01049400
Memento London Fog 38961104stempelpute til sverting av kanter
Hvit og kraft kartong
Wycinanka chipboardstjerner 30500243
Liten sirkelutstanser

 Da er det bare å sette igang med julekortene og kose seg med massevis av nydelige papirer!

Kreativ hilsen Camilla

Sakura - allsidige tusjer og penner i beste kvalitet

$
0
0

Sakura-penner er på kort tid blitt en favoritt hos meg. De har et bredt utvalg av penner og tusjer til forskjellig bruk. Jeg vil i noen innlegg fremover ta for meg de pennene jeg bruker mest.

Litt om Sakura:
Sakura startet opp i 1921 og har derfor lang erfaring i fremstilling og utvikling av tegne- og skriveprodukter. Takket være de innovative gründerne ble det utviklet en helt ny og spesialisert blekkteknologi, Pigmablekk, som brukes i Micronpennene. I dag ansees Pigmablekk for å være det beste blekket i arkivkvalitet som finnes på markedet, og brukes av arkitekter, forskere, kunstnere, tegnere, de som driver med kalligrafi samt scrapbooking, for å nevne noen.

I 2000 fikk firmaet den prestisjetunge Inventors Award av Japans Patentkontor for å ha utviklet verdens første gel penn.

Sakura nyeste innovasjoner er dimensjonale blekk med Glaze i 2003 og Soufflé i 2005. Blekket skriver med en hevet effekt som ligner på preging uten behov for varmeverktøy eller pulver. 3-D blekk kan skrive/tegnes med på flere overflater som papir, glass, keramikk, metall og plast.

Selv sier Sakura at de er dedikert til fortsatt utvikling og effektiv levering av teknologisk overlegne, innovative og trygge produkter. Og at deres produkter, kampanjer og reklame skal gjenspeiler deres støtte til individuelle uttrykk og kunstnerisk frihet.


I mellomtiden kan du gå inn på facebooksiden deres og bli inspirert :)

Med Kreativ hilsen
Mariann S Sæbjørnsen

Juleposekort med gavelomme

$
0
0
Jeg har laget et posekort med lomme til pengegave/gavekort.


Jeg kliner og klasjer litt med hvit gesso, Marabu strukturpasta og Effekt Snø. Sistnevnte finnes både i tube med skrivetupp og i boks. Elsker effekten av disse hvite strukturproduktene på juleprosjekter. Det gir en rustikk følelse av is og snø.

Papirposen er brettet i begge ender. Bretten til høyre på bildet skal utgjøre lommen, og bretten til venstre blir klaffen på kortet.


Limer mønsterark inni kortet mitt og limer gavelommen i kantene.


Jeg vil kunne lukke kortet mitt med en sløyfe, så jeg snur prosjektet og limer et bånd på det som blir bakside og forside på kortet.  Båndet har jeg festet med dobbeltsidig tape.


Og lukkemekanismen blir slik som dette;


Etter å så ha limt mænsterark på alle flater av kortet tar jeg en ny runde med strukturpasta og effekt snø langs kantene.



Så er det pyntingen igjen og her ser du sluttresultatet. Motivet er fra et av de fantastiske klippearkene i nyhetene fra Studiolight. Disse mønsterarkene og klippearkene MÅ du ikke gå glipp av.



 Jeg har stanset ut snøkrystaller i hvit kartong, og disse har jeg dabbet med strukturpasta.


Stempelteksten har jeg laget med Imagepac Stampmaker /stempelmaskinen.


Innsiden av kortet ble til slutt slik. Her vist med et elektronisk gavekort i lommen:


Produktliste:
Gesso
Marabu Strukturpasta
Malekniv 01015409
Dobbeltsidig tape 56370705
Effekt Snø
Rutete bånd 81310039
Studiolight Mønsterark Lovely Christmas 4 29019183
Studiolight Klippeark Lovely Christmas 2 29011334
Imagepac Stampmaker
Charms 82900126
Glitter dot halvperle 56395708
Marianne design dies CR1126 Stjerne 39991226,  CR1251 Hjertesirkel 39991251, Snow flakes

Wenche


Gavepose til liten julegave

$
0
0
Jeg har dekorert en gavepose av papir, så den har blitt riktig så julete.

Som en morsom effekt på denne posen har jeg laget en snøkant med Effekt snø. Denne finnes både i tube med skrivetupp og i boks. Her har jeg brukt tuben og "tegnet" mønsteret på mønsterarkene etter de er limt på posen.



For å få bladene til å stå ut har jeg brukt flytende lim under selve kvisten, og 3Dlimputer under alle bladene. På denne måten vil bare bladene stå ut etter at kvisten er limt på undlaget.

Bær av selvklebende  halvperler.


Laget en pakkelapp/tag av mønsterpapiret. Stempelteksten har jeg laget med Imagepac Stampmaker /stempelmaskinen.


Produktliste:
Papirpose 65221210
Effekt Snø
Studiolight Mønsterark Lovely Christmas 3 29019182
Studiolight Klippeark Lovely Christmas 1 29011333
Selvklebende halvperler
Imagepac Stampmaker
Rutete bånd 81310039
3DlimputerMarianne design dies LR0244 Holly Branch

Wenche


Juleprosjekter med Effekt snø

$
0
0

Jeg elsker å pusle med juleprosjekter og for å få frem noe av den herlige vinter effekten og følelsen av jul, liker jeg veldig godt å bruke Effekt Snø.

Effekt snø fra Schjerning får du både i tube og boks. Jeg hadde ikke boks nå, selv om dette hadde vært mest praktisk til det jeg skal vise. Men innholddet er det samme og resultatet blir likt når jeg bruker en malekniv til påføringen.

Jeg legger på en ujevn kant med snøeffekt langs kanten på en kaffefarget tag. Dette gir et rustikt preg på prosjektet.


Her har jeg stemplet et motiv på kraftkartong, stanset ut med dies fra Marianne Design og tørrembosset med bigshoten. Lar diecutsen ligge i diesen og bruker denne som en sjablong når jeg påfører snøeffekt langs kanten for å fremheve embossingen.



Fjerner diesen forsiktig og lar snøeffekten tørke. Diesen vaskes ren med vann. 


Den ferdige pakkelappen min ble seende slik ut; 


Under ser dere et posekort hvor jeg har brukt samme embossing teknikk med en annen diecut. Snøeffekten gjør seg også godt på blomster og annen pynt. 



Produktliste:
Malekniv 01015409
Dobbeltsidig tape 56370705
Effekt Snø
Mønsterark fra Marianne Design Classic Christmas 10809113, Artic Winter 10809115
Sizzix Big Shot
Marianne design dies LR0240 Large Oval by Petra 39990240, LR0234 Firkant 39990234

Frostede lysglass med mønster

$
0
0
Nå har (endelig) juleforberedelsene startet hjemme hos oss - og først ut i år er disse lysglassene.


Glassmaling i frost har jeg brukt i andre innlegg tidligere, men ikke i kombinasjon med klistremerker.

Glassene jeg her brukt er noen gamle whiskeyglass som har stått og støvet ned. I tillegg til glass trenger du glassmaling, svamp og klistremerker. En spiss pinsett er også veldig kjekt å ha for hånden når klistremerkene skal tas av glassene.

Jeg startet med rene og fettfrie glass. For å få de fettfrie brukte jeg Marabu Cleaner. Den fjerner all fett fra såpe og fingre, og gjør at malingen fester seg godt. Videre festet jeg på klistremerkene på glassene.

Etter å ha svampet ferdig ett glass, brukte jeg pinsett for å få fjernet klistremerkene. Det er viktig å få gjort dette før malingen begynner å tørke. Hvis ikke vil malingen følge med når du river av klistremerkene. Så mitt tips er å ikke svampe ferdig alle glass før du fjerner klistremerker ... gjør det underveis.

Når alle glassene er helt tørket, setter jeg de inn i kald stekeovn. Setter så på ovnen på 160 grader. Når ønsket temperatur er oppnådd skal glassene står i 30 minutt. Når 30 minutt har gått slås ovnen av men glassene forblir inni. Når glassene er kalde - og dette tar et par tre timer - kan de tas ut av ovnene.

Siden jeg har brukt glass som ikke er beregnet for lys, er jeg forsiktig med å bruke ekte telys. Så i disse blir det brukt telys på batteri.

Tidligere innlegg med frostet glassmaling:
Frostet lysglass med gnikkiser

Materialliste:
Schjerning glassfarge - Frosthvit
Svamp med holder
Marabu Cleaner
Klistremerker - julemotiv
Glass

Til neste gang - ta vare på deg selv!

Adventspakker

$
0
0
Det nærmer seg den koselige adventstiden, da vi kan glede våre nærmeste enda litt ekstra.

Her kommer det forslag til hvordan du kan pynte adventsgavene. Lag deg en ordentlig kosestund: finn frem det du har av aktuelle produkter, sett på litt julemusikk (ok, kanskje litt tidlig for akkurat det, men litt fin musikk da ;- ) ), og start innpakningen.

Jeg har funnet frem papir, tall, bånd og litt pynt. 


Noen forslag til hvordan disse produktene kan kombineres: 


Fargelagt tallene med hvit penn;



 Tatt ut tallet 7, og limt rødt gavepapir på baksiden av "negativen":



Produktliste:
Gavepapir

Adventskalender - aktiviteter

$
0
0
I år skal husets niåring få ny adventskalender, og siden det ikke er gaver men aktiviteter som kalenderen inneholder, ble denne laget.


En gammel bilderamme, en maleplate (her 30x40cm), akrylmaling, klesklyper og litt pynt i form av chipboards, bling og knapper er det som trengs.


Maleplaten ble malt med Amsterdam akrylmaling, og klesklypene er limt godt fast til maleplaten. Pynten består av chipboards fra Wycinanka, bling fra Staz og knapper. Når alt er ferdig montert og lim tørket, satte jeg maleplaten inn i rammen.



Materialliste:
Maleplate
Amsterdam akrylmaling
Klesklyper
StudioLight mønsterark
Wycinanka chipboards
Staz bling
Buttons - snøkrystaller
Diamond Glaze
Lim
Ramme

Til neste gang - ta vare på deg selv!
Viewing all 519 articles
Browse latest View live