Quantcast
Channel: dinfantasi.no
Viewing all 519 articles
Browse latest View live

Kunstnerisk ambassadør for Royal Talens

$
0
0

Unik mulighet for kunstnere 
– bli inspirert og inspirer andre!

Global hobby og kunst søker kunstnerisk ambassadør for Royal Talens i Norge


Global hobby og kunst er på jakt etter en kreativ og utadvendt person som behersker de fleste maleteknikker, men som også er sulten på nye teknikker og medier. Du må ha evnen til å inspirere andre gjennom workshops, messer, demoer, kurs mm. Du må også kunne legge ut blogginnlegg, evt med video. Det er en oppdragsbasert ambassadørrolle med noe reising. Opplæring med testing av nye varer og teknikker gis alle ambassadører hvert år hos Royal Talens i Nederland. Dette er utvilsomt en utrolig spennende og kreativ mulighet for rette person!


Er du den rette kandidaten?

>> Les mer på Global hobby og kunst sin hjemmeside

Søknadsfrist 15.06.2014






Armbånd med Rubber Loom

$
0
0


Tuva og jeg har storkost oss med Rubber Loom settet i helgen, og vi har laget mye! Dette er avgjort noe som passer til de aller fleste - gutter som jenter, barn som voksne. Tuva på 8 har sittet og sett på YouTube-videoer, og laget de fleste av disse kule armbåndene helt selv.


Se på disse innleggene for å se grunnprinsippene:
Twistz Rainbow Rubber Loom
Twistz Rainbow Rubber Loom med strikkelise

Alle oppskriftene på disse armbåndene er funnet på YouTube, og under hvert bilde er det link til riktig oppskrift.

Evighetsarmbånd
Lenkearbånd - trippel
Dråpearmbånd
Fiskebeinsarmbånd
Regnbuearmbånd
Materialer vi har brukt:
Twistz Rainbow Rubber Loom - Sett
Twistz Rainbow Rubber Loom - Refill

Til neste gang - ta vare på deg selv!
-Tuva & Mona-

Charms med Rubber Loom

$
0
0


Som vist i forrige innlegg, har Tuva og jeg laget mye med disse strikkene i helgen. I tillegg til armbåndene, har vi laget en del charms. Disse er morsomme å lage, og er like lette som armbåndene.

Se på disse innleggene for å se grunnprinsippene:
Twistz Rainbow Rubber Loom
Twistz Rainbow Rubber Loom med strikkelise

Alle oppskriftene på disse charmsene er funnet på YouTube, og under hvert bilde er det link til riktig oppskrift.

Cupcake
Materialer vi har brukt:
Twistz Rainbow Rubber Loom - Sett
Twistz Rainbow Rubber Loom - Refill

Til neste gang - ta vare på deg selv!
-Tuva & Mona-

imagepac stempelmaskin - brukerveiledning

$
0
0
Da er den endelig her - stempelmaskinen fra imagepac! Nå kan du lage dine egne stempler, enten ved å tegne på frihånd eller lage det via en datamaskin. Det følger med programvare, men det er også fullt mulig å lage dette på selvvalgt program.

Bildet er fra imagepac sin hjemmeside.

Her kommer en enkel veiledning på norsk for hvordan du bruker maskinen, og helt nederst er det lagt ved en link til en video som ligger ute på YouTube.

Klargjøre en negativ
Motivet du skal bruke må være i svart/hvitt og negativ (dvs der motivets lysere partier er mørke og omvendt). Motivet kan lages i Photoshop, Word o.l. eller i programvaren som følger med i pakken. Du kan også lage noe for hånd.


I pakken til stempelmaskinen følger det med utstyr som gir deg mulighet til å lage stempler i A7, A8 og A9 størrelser. Og motivene du lager må passe inn i en av disse størrelsene. Motivene må skrives ut på de negativarkene (blekkskriver eller laserskriver) som følger med. Har du laget noe på frihånd, må dette kopieres på negativarkene.


For å sjekke at du skriver ut på riktig side av negativarken, fukter du lett på fingerene og berører arket ytterst i et hjørne. Den siden som virker klissete er riktig side å skrive ut på. Det er viktig at du på printeren stiller inn slik at du bare bruker det sorte blekket, og på presentasjonskvalitet (best).


Print ut.

Eksponere

Da er vi klar for å eksponere motivet. Slå på stempelmaskinen og la den varme opp i 1 minutt.


Plasser motivet på den ene glassrammen. Legg den sorte rammen oppå slik at hele glassplaten er dekket. Legg så på den røde imagepacposen. Til slutt legger du oppå den andre glassplaten.


Hold fast glassplatene og sett de inn i stempelmaskinen. La den stå i 6 sekund. Ta ut platen og snu den rundt og sett den inn igjen og nå skal den stå i 100 sekund. Slå av maskinen og ta ut glassplatene.


Åpne platene og ta ut den røde posen.

Vask og skjæring

Klipp av kantene på den røde posen, og ta av folien.


Vask stempelet i varmt vann og med oppvaskmiddel (f.eks. zalo). Børst til all væsken er borte, og skyll godt. Det anbefales å bruke hansker.

Herde

Slå på stempelmaskinen, og fyll begeret med vann til det er ca 1 cm dypt. Legg stempelet oppi og sett det inn i maskinen. Dette skal stå inni maskinen i 2 minutt. Slå av maskinen, ta ut begeret og stempelet. Tørk godt.

Stempling

Da er stemplet ditt ferdig - på under 5 minutt. Du kan nå enten feste det permanenet på en trekloss, eller bruke akrylkloss.


Klikk på videoen under her, og se hvor enkelt dette er.


Videoen er hentet fra imagepac sin kanal på YouTube

Produktene finner du her!

Til neste gang - ta vare på deg selv!
-Mona-

17. mai-sløyfer

$
0
0
Lyst til å lage noen personlige 17. mai-sløyfer? Disse er både enkle og fine!


I Tuvas klasse har de hvert år et veldedighetsprosjekt, og i år er det "Barn hjelper barn". I den forbindelse trengte klassen å fremskaffe en del penger, og da ble det bestemt at alle barna skulle sy mange 17. mai-sløyfer.


4 voksne stilte opp på skolen en dag, med materialer nok til å lage over 300 sløyfer. Barna var veldig flinke og til sammen klarte vi målet vårt med å få sydd så mange - og vi klarte å selge alle sammen til den prisen vi satte! En god del tusen kroner fikk vi inn, som skal brukes på barn innen psykiatrien.


De aller fleste sløyfene ble laget slik at de festes på klærne med sikkerhetsnål, men vi laget også ganske mange hårstrikk. Noe jentene satte veldig stor pris på.


Når det skal lages så mange 17. mai-sløyfer går det med en del materialer, og her er alle rullene med bnd som vi brukte.

For å lage disse rosettene trenger du 20 cm med bånd i hver farge. Disse limes sammen i en ring. Da blir de lettere å holde sammen når syingen starter. Fest de tre båndringene oppå hverandre ved hjelp av nål og tråd, og fest fast knappen. Hvis sikkerhetsnål skal benyttes kan du nå feste tråden på bakside. Ønsker du hårstrikk, syr du denne fast samtidig som knappen festes.

Materialer jeg har brukt:
Satinbånd
Hobbylim
Sikkerhetsnål
Knapper
Hårstrikk

Til neste gang - ta vare på deg selv!
-Tuva & Mona-

Rev

$
0
0
Ja, den nye reve-diesen fra Marianne design roper etter tema rundt What does the fox say?--- men det går an å bruke den til andre ting også :-) 

Hva ville du for eksempel brukt den til? Skriv gjerne tips i kommentarfeltet.  

Her har brukt den på en tag til 7 åring:




Produktliste:
Marianne Design - Papirpakke A5 - Eline's Fresh Flowers 10807045

PanPastels på Kieltur

$
0
0
I april hadde jeg den store gleden av å være med Håndverkstedet for barn og unge (HFBU) på tur til Kiel. Turen var et kombinert landsmøte for medlemmene i HFBU og ulike instruktørkurs innen forskjellige håndverk. Og det var den siste delen som rettferdiggjorde min deltakelse.


Totalt var vi 41 damer på tur, og jeg holdt kurs i PanPastels og mixed media. Bildene det ble holdt kurs i av meg vises her.


Alle deltakere laget disse to bildene gruppevis, og det var veldig moro å se at de likte å jobbe med et av mine favorittprodukt; PanPastels.

Deltakerne jobbet iherdig med bildene sine, og alle bildene ble veldig fine!

I tillegg til kurs som alle deltok på, hadde deltakerne med seg ting de har laget hjemme i sine egne arbeidsstuer. Det var veldig spennende å studere, og en kan lett få masse inspirasjon.

Selv om været ikke var i fokus på denne turen kan jeg vel trygt si at det var mye hyggeligere vær i Oslo da vi dro, enn ved ankomst i Kiel ...

Takk for turen HFBU! Jeg blir gladelig med dere flere ganger ... eller på noe annet i regi av andre ☺︎

Andre innlegg med mixed media:
Enkelt og greit - Strukturpasta
Eksperimentering er lærerikt - PanPastel og strukturgel
Så enkelt kan du male en ugle - trinn for trinn
Lerretsbilder med PanPastels
Lerret med sitat
Love is lust
Peace

dinfantasi.no var også ute på oppdrag i oktober 2013, og det kan du lese om her.

Til neste gang - ta vare på deg selv!
-Mona-

Kort med pengelomme

$
0
0
Konfirmasjonene står i kø, og da er det greit med noen enkle varianter av kort med pengelomme. De nye arkene fra Studiolight er skikkelig tøffe i utførelsen og egner seg godt til mottakere i denne aldersgruppen: 





Basen på kortet over lager du på denne måten, med utgangspunkt i en 12"12" kartong: 






Produktliste:
Papicolor A4 - 03 Elfenben 56382003
Sizzix Framelits Die - Banners 39998289
Studiolight 12x12" - Industrial 1 29019001
Studiolight 12x12" - Industrial 4 29019004
Staz Stempelsett - Konfirmasjon 65005025
Charms/metallpynt Fotballsko 82900113

Bryllupskort med StudioLight mønsterark

$
0
0
Sommeren inneholder gjerne noen bryllup. Her er et lyst og enkelt bryllupskort laget med StudioLight sine herlige mønsterark.


Her er paneler skjært ut i kartong og mønsterark ved hjelp av skjærebrett. Deretter har jeg sydd de ulike panelene sammen ved hjelp av en symaskin, før de ble montert på kortet. På stempeltrykket valgte jeg grå farge, så det ble mindre hardt mot de lyse fargene.

Pyntet med blonder, serviett, duggdråper og roser. Rosene ble påtegnet glitter ved hjelp av Stardustpennen, og det samme ble stempeltrykket.

Materialer jeg har brukt:
Papicolor - Hvit (30)
Studiolight 12x12 - Tres Chic 6 og Shabby Chic 1
StazOn pad - Stone Gray (032).
Staz stempelsett - Til lykke med alt
Blondeserviett - Rose
Staz Roser - bryllupshvit og babyrosa
Staz Duggdråper - klar
Staz Blonde Idunn - hvit
Satinbånd - hvit
Organzabånd - hvit
Sakura Gelly Roll Stardust - klar

Til neste gang - ta vare på deg selv!

Hårspenne i Cernit

$
0
0

Denne hårspennen er laget i Cernit, som er en syntetisk modellermasse for herding i stekeovn. Cerniten er en smidig masse som er ypperlig til forming av bl.a dukkehoder, smykker og figurer. Når massen er bearbeidet godt og knadd ut lar den seg lett forme til tynne strimler og detaljer. Massen kan formes, kuttes og stikkes ut med former. Forvarm gjerne modelleringsmassen til 40 grader i stekovnen, men pass på at den ikke blir særlig varmere - da vil den begynne å herde istedenfor. Ved å forvarme modelleringsmassen blir den mykere å arbeide med. Du kan også slå massen myk ved hjelp av en kjevle.


For å lage denne hårspennen er det i tillegg til modelleringsmasse brukt rund pepperkakeform, glass, papir, sugerør, pensel, tynn trepinne, skalpell, metallinjal, rulle, pastamaskin og Cernit lakk. Komplett materialliste er å finne nederst i innlegget.


Her er 5 farger lett kjevlet ut med rullen, og kuttet slik at de tilsammen danner et rektangel. Hver farge er et triangel. Det gjør at cerniten blander seg bedre når den kjøres gjennom pastamaskinen, enn hvis hver farge var rette striper. Modelleringsmassen kjøres gjennom pastamaskinen hele 20 ganger for å få til disse fine marmorerte fargeovergangene. Videre brettes cernitplaten dobbelt for å få en tykkere hårspenne. Bruk papir til å presse platen sammen for å unngå fingermerker. Bruk gjerne rullen, men ikke legg mye vekt på.


Ved hjelp av pepperkakeformen lager du en oval sirkel. Den overflødige modelleringsmassen fjernes. For å lage hullene til spennenålen, brukes et sugerør. Ikke bruk de som er veldig tynne. 4-5 mm i diameteren er passe. Legg så ovalen på et glass slik at formen blir bøyd.


Nå er det klart for å begynne med dekoren. Hvit og grønn Cernit kjøres gjennom pastamaskinen for jevn tykkelse (ca 2 mm) og legges oppå hverandre lag for lag. Det samme gjøres med sort og hvit Cernit, med noe tynnere tykkelse (ca 1 mm). Her legges det kun 3 lag; sort, hvit sort.


Nå skal det lages 3 ulike strimler.
Variant 1 - sort/hvit, hvit/grønn og sort/hvit.
Variant 2 - sort/hvit og hvit/grønn.
Variant 3 - sort/hvit.
Bredden på disse strimlene er 1-2 mm, da de skal stikke litt opp fra selve spennen. Bruk skalpellen og skjær i passende lengder og bredder.


Dekorstrimlene legges på spennen i ulike formasjoner. Da strimlene er laget ulikt, blir effekten ganske kul.


Videre lages det flere små hvite kuler, og like mange grønne. De grønne er litt mindre enn de hvite. De hvite legges på spennen, og ved hjelp av en pinne o.l. presses de forsiktig ned slik at en grop dannes. Da vil den grønne kulen feste seg godt uten at den blir deformert når den plasseres.


Lag videre en tynn plate med sort Cernit ved hjelp av pastamaskinen, og pakk inn den tynne blomsterpinnen. Rull godt slik at skjøten ikke vises.


Da har vi kommet til pynten på spennenålen. Grønn og hvit Cernit legges lagvis og formes til en sirkel. Tre sirkelen på enden av spennenålen. Bruk fingrene og form tuppen. Grønn Cernit trilles så ut til en tynn tynn strimle og surres forsiktig på spennepinnen.

Legg så arbeidet bort, og avkjøl arbeidet godt før herding, ned til 17-20 grader. Forvarm ovnen på 130 grader, ta spennen forsiktig av glasset og sett hårspennen inn i ovnen. Cernit skal herde i 30 minutt. Aldri mer, da vil fargen endre seg. Etter endt steketid slår du av ovnen og tar ut spennen.


Når spennen har avkjølt seg helt, kan du pensle på blank lakk på dekoren.

Når lakken har tørket forvarmer du igjen stekovnen, nå til 110 grader. Legg hårspennen inn og la den herde i 15 minutt. Ta ut spennen etter endt herding og avkjøl.
Kontrasten mellom den matte spennen og den blanke dekoren gjøre hårspennen mer spennende.


NB, bruk aldri mikroovn til å varme opp eller herde cerniten. Det vil ødelegge modelleringsmassen.

Materialer jeg har brukt:
Cernit number one
Cernit pastamaskin
Cernit rulle
Cernit lakk
Skalpell
Metallinjal
Trepinne
Pensel for lakk

Til neste gang - ta vare på deg selv!

Lær mer ... Fargelære

$
0
0
Primær, sekundær- og tertiærfarger, varme og kalde farger, RGB, CMYK ... enkelt for noen, men på langt nær for alle.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Hva er farge?
Alle farger er et samspill mellom lyset, øynene våre og fargestoff. Det er takket være lyset at vi kan se farger, og det er absorbering og refleksjon av lys på det vi ser som avgjør hvilke farger øynene våre fanger opp. Lyset vi ser fra solen oppfattes hvitt, men det inneholder alle fargene i regnbuen.

Bildet er lånt fra Praxis (blogg)

Treffer lyset noe som er helt hvitt vil alt lys reflekteres, dermed også alle fargene i lyset, og vårt øye vil oppfatte fargen hvit. Treffer lyset derimot noe som er helt sort, absorberes alle fargene og vi oppfatter fargen sort. Ved grått vil en del av alle fargene absorberes, mens noe av alle fargene reflekteres. Det samme skjer ved rødt, alle fargene foruten rød absorberes og kun den røde fargen reflekteres slik at vårt øye oppfatter riktig farge.

Primær-, sekundær- og tertiærfarger
Et fargehjulet er ofte brukt for å forklare og forstå farger.

Primære og sekundære farger
Bildet er lånt fra Gyldendal.no
De tre primærfargene er rød, gul og blå. De kalles primærfarger, fordi de kan bli blandet for å lage alle de andre fargene. Primærfarger kan derimot ikke fremstilles ved å blande andre farger.

De sekundære fargene er oransje, grønt og fiolett. Ved å blande lik mengde av to primærfarger får en sekundære farger. Sekundære farger er plassert midtveis mellom de primære fargene på fargehjulet. Oransje er laget ved å blande rød og gul, grønn laget ved å blande blått og gult, og fiolett er blanding av blått og rødt.

Tertiære farger og komplett fargehjul
Bildet er lånt fra Gyldendal.no
De tertiære farger er også kjent som mellomliggende farger. Begge termer refererer til de farger som finnes mellom de primære og sekundære fargene. Å blande ujevne mengder av to primærfarger sammen gjør tertiærfargene. Eksempler på tertiærfarger er gul-grønn, blå-grønn, blå-fiolett og rød-fiolett.

De komplementære farger, er også kjent som motstående farger. Begrepet refererer til to farger som er direkte motsatt av hverandre på fargehjulet. For eksempel, blå og oransje er komplementære farger. Fordi det er ingen nyanse av oransje i blått og det er ingen nyanse av blå i oransje, kan du si det er ingen andre farger i fargehjulet som er mer forskjellige enn blå og oransje.

Varme og kalde farger
Bildet er lånt fra Gyldendal.no
Varme farger er laget med oransje, rød, gul og kombinasjoner av dem alle. Som navnet indikerer, har de en tendens til å tenke på sollys og varme. Varme farger ser ut som om de kommer nærmere, og det er derfor de er ofte brukt til å gjøre store rom mer koseligere. Hvis du har et stort soverom som du ønsker å få mer intimt, kan du prøve å male en varm farge som terra cotta eller brun å gi en lun følelse.

Kalde farger som blå, grønn og lys lilla har evnen til å berolige og lindre. Der varme farger minner oss om varme og solskinn, vil kalde farger minner oss om vann og himmel. I motsetning til varme farger, vil kalde farger se ut som om de trekker seg tilbake, noe som gjør dem perfekt for små rom du ønsker å få større. Hvis du har lite soverom som du ønsker å visuelt forstørre, kan du prøve å male en farger som lys blå. Da vil rommet ser mer romslig ut.

RGB og CMYK
Dette er fargemodeller som består av ulike farger.

RGB står for "Red", "Green", og "Blue". Dette er de fargene som trengs for å lage hvit. RGB brukes til skjermfarger. Tenk deg en svart bakgrunn som trengs å tilsettes lys og farge.

Bildet er lånt fra Praxis (blogg)
CMYK består av fargene "Cyan", "Magenta", "Yellow", og "Key". Dette er de omvendte fargene av RGB. Det vil si at fargemodellen trekker fra farger eller legger til svart. CMYK brukes til trykk. Der er det en hvit bakgrunn som trenger å tilsettes farge.

Primærfargene i RGB er komplemtentære med primærfargene i CMYK.

Bildet er lånt fra Royal Talens

En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...

Har du lyst til å lære mer?
Kunstnerens håndbok
Colour mixing
Fargelære


Til neste gang - ta vare på deg selv!

Life made simple

$
0
0


Den nye serien fra Sizzix, Life made simple by Rachael Bright, egner seg spesielt godt til Project Life/ lommescrapping, men passer også veldig godt til dekor på kort.

Alle settene kommer i praktiske og solide oppbavaringskonvolutter av plast.


Her kan du se hvordan noen av de ulike settene ser ut, kun stanset ut i kartong. 

Første setter jeg viser er basis-settet Basics 39999747 som er veldig kjekt å ha, siden dette enkelt lager basiskort og underlag til alle de andre settene.

Settet inneholder :
1 dies i str 4"6"(10,16cm*15,24cm)
2 dies i str 3"4"(7,62cm*10,16cm)
+ elementene vist på bildet under (komplett 8 dies i dette settet)


De ulike element-diesene kan feks brukes på denne måten som vist her med hjertet::


Hvert av settene under inneholder :
1 dies i str 4"6"(10,16cm*15,24cm)
2 dies i str 3"4"(7,62cm*10,16cm)

Neste sett ut er det meget anvendelige Smile for the camera 39999755.


I tillegg til hovedformene her får du også godt utbytte av de utstansede bokstavene og pilene:


På dette ene settet viser jeg også effekten av å legge basis kortene under i en kontrastfarge:


Så vil jeg vise dere Birthday #2 39999748 som er et supert sett til bursdagsbildene eller bursdagskort:




Det følger med små dies til å stanse ut deltajer i bokstavene R, D og A. Vær obs på disse så du ikke mister de ut av konvolutten.


Det neste herlige settet er Overall Patterns 39999758. Disse kan sprite opp enhver LO, PL eller kort:



Og i romantikkens tegn; Love 39999752.



Og til slutt Stars 39999756


Her får du flotte tekster og stjerner i tillegg til kortene:


Og i fare for å gjenta meg selv; det ER kun fantasien som setter grenser. Tenk deg disse diesene brukt i ulike kombinasjoner, kartong og mønsterark. Her er det utallige muligheter ;-) 


Wenche

Gjenbruk av hermetikkboks

$
0
0
Ja, man gjør mye rart når man er bitt av papirhobby-basillen. Som feks snu hermetikkboksene med enkel toppåpning på hodet, for så å åpne de i bunnen med en god gammeldags boksåpner. På den måten bevarer man den kjekke åpningen på toppen intakt, og man kan lage en effektfull gaveinnpakning ;-)

Jeg rengjør boksen og preger av omkretsen på en bit kartong. klipper til som på bildet under, denne skal danne bunnen som er fjernet fra boksen.



Fyller boksen med det jeg har lyst til, i dette tilfellet noen kjærlighet på pinne og et halsbånd av drops. Så kan jeg lukke igjen boksen i bunn ved å lime fast kartongen jeg har klippet til. Jeg bruker dobbeltsidig tape langs ytterkant og kleber trekantene inntil.



Så gjenstår pyntingen. Jeg har brukt mønsterark fra Studiolight, dies fra Sizzix, dies og blonde fra Marianne Design. Roser og halvperler fra Staz.

  

Stempelet er et stempel jeg har laget selv med Imagepac Stampmaker. (sukk... som jeg er glad i den maskinen.....) 


Papicolor A4 - 03 Elfenben 56382003

Lær mer ... Hva er kunstnerfarge?

$
0
0
Bison, Font-de-Gaume, Frankrike, ca. 15 000 år gammelt
Bildet er lånt fra Royal Talens
Når begynte vi mennesker å male?
Vi kan bare gi et omtrentlig svar på spørsmålet om hvor lenge mennesker har malt bilder. For eksempel er hulemaleriene i Frankrike og Spania datert til å være mellom 15 000 og 30 000 år gammel. I Australia ble arbeider oppdaget for ikke så lenge siden med alderen satt til ca 60 000 år, og i Zambia så mye som 350 000 år siden!

I løpet av alle disse århundrer har ingenting endret seg på den opprinnelige trang til å uttrykke seg gjennom maling. Materialene for å lage disse maleriene har imidlertid gjennomgått en enorm utvikling i løpet av historien. Noen historiske ingredienser av kunstnermateriell har overlevd uendret frem til i dag. Andre endret seg radikalt, og noen er fortsatt i endring. Særlig utviklingen av syntetiske råstoffer har gjort det mulig å utvikle nye typer maling, og for å forbedre kvaliteten på mange måter.

Pigment + bindemiddel = kunstnerfarge 

Bildet er lånt fra Royal Talens
Maling (les her også pasteller) er generelt laget av pigmenter og bindemidler. I tillegg blir fortynner, løsemidler og tilsetningsstoffer tilsatt. Pigment sammen med ulike bindemiddel bestemmer fargen, dekkevne og lysekthet av malingen.

Et bindemiddel beskytter pigmentene og bestemmer klebeevne og karakteren av malingen. Enkelte bindemidler er tørre faste stoffer som først må oppløses eller blandes med et løsningsmiddel (for eksempel vann eller white spirit) for å oppnå et flytende bindemiddel. Løsemidlene fordamper fra malingen i løpet av tørkeprosessen.

Bildet er lånt fra Royal Talens
Fortynnere er vanligvis kalkprodukter og brukes av ulike grunner. Noen pigmenter har en så høy intensitet at en maling som er fylt med et slikt pigment, ikke kan brukes da fargen er så dominerende. Det er også pigmenter som har en ugunstig effekt på malingens konsistens, noe som gjør at malingen blir for klebrig og ubrukelige dersom en fortynner ikke blir tilsatt. Fortynnere er også brukt for å gjøre rimeligere typer av malinger. Rimelige fortynnere er brukt for å erstatte en viss prosentdel av de fargeproduserende råmaterialer, som ofte er svært kostbart. Tilsetningen av fortynner svekker ikke holdbarheten av malingsfilmen.

Med tilsetningsstoffer menes malemidler som kan tilsettes for å øke stabiliteten eller påvirke andre egenskaper til malingen. For eksempel kan en bruke malemidler som får malingen til å tørke raskere eller saktere, eller for å gjøre malingen mer flytende.

Kunstnerkvalitet
Bildet er lånt fra Royal Talens
Pigmentet avgjør kvaliteten på fargen (intensitet, finhet, lysekthet), mens bindemiddelet avgjør konsistens og type farge. Farger med beste kunstnerkvalitet har høy pigmenttetthet og vil derfor være meget fargesterke. Pigmentene er utvalgte og ofte dyre (kadmium, kobolt), derfor har disse fargene forskjellige prisgrupper. Pigmentene som brukes har beste lysekthet så fargene ikke blekes i sollys.

Studiekvalitet
Bildet er lånt fra Royal Talens
Farger i studiekvalitet inneholder mer fyllstoff og blir derfor ikke så fargesterke. Dette vises tydelig når fargene blandes med hvitt. Fargestoffene her er ofte kunstig fremstilt (azo) og det benyttes ikke dyre kobolt og kadmium pigmenter. Alle farger har derfor samme pris, men disse fargene kan ha meget god lysekthet og være mer enn bra nok for mange amatører. Det er kunstnerens krav til kvalitet og pris som blir avgjørende.

 Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube


En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...

Har du lyst til å lære mer?
Kunstnerens håndbok


Til neste gang - ta vare på deg selv!

Tag Collection - dies

$
0
0
Bruker du mye tags? Da kan det lønne seg å investere i dette flotte dies-settet fra Sizzix; Sizzix Framelits Die - Tag Collection - 8stk by Tim Holtz 39998784.



Vet det ofte er spørsmål om feks svarte tags til den populære Chalkboard-teknikken, og med disse diesene kan du lage dine egne veldig enkelt. Er ikke det kjekt?

Her har jeg dekorert den mellomste av de store tagene;


Sløyfe av kartong er også meget enkelt å lage med Sizzix Sizzlits Decorative Strip Die - Bow-Tied by Tim Holtz 39999426. Med denne diesen kan du lage sløyfer i tre størrelser, jeg har brukt den mellomste størrelsen på min tag; 



Papicolor A4 - 01 Sort 6382001
Sizzix Framelits Die - Tag Collection - 8stk by Tim Holtz 39998784

Lær mer ... Pigmenter

$
0
0
Bildet er lånt fra Royal Talens

Pigmenter er tørt pulver og kommer fra mineraler, planter, trær, jord, dyr og insekter, og noen fremstilles syntetisk. Maskiner maler pigmentene til de fineste partikler som så blandes med bindemiddel, og eventuelt fyllstoffer og konserveringsmidler.

Hvis pulveret oppløses i flytende bindemiddel, som for eksempel sukker i vann, kaller vi den et fargestoff/dye. Hvis pulveret ikke oppløses, kaller vi det et pigment.

Bildet er lånt fra Flickr

Lysekthet
For maleren er det imidlertid en annen viktig forskjell enn oppløseligheten, og det er lysekthet. Graden av lysekthet indikerer hvorvidt et fargestoff blir påvirket av ultrafiolett lys eller ikke. Ultraviolet består av både dagslys og kunstig lys. Det har den egenskapen å bryte ned fargegivende stoffer, og fargen "falmer". Hastigheten på dette er avhengig av lysbestandighet i et fargestoff, kombinert med graden av (UV) lys. Noen farger falmer etter bare et par dager, andre først etter mange år mens noe ikke falmer i det hele tatt. Det finnes ulike måter å måle lysekthet.Lysektheten varierer fra dårlig til moderat når fargestoffer brukes i malingen. Ved bruk av pigmenter varierer lysektheten fra dårlig til utmerket.

Fargestoff/dye
Siden fargestoffer har en dårlig lysekthet brukes de ikke i produkter for kunstnere. Et maleri må kunne sees og da kreves det lys. Fargene må derfor være holdbare. For illustratøren eller designeren, trenger ikke lysekthet å være så viktig. En illustrasjon blir etterhvert skrevet ut, og et design lages ved hjelp av et annet materiale. Originalen kan oppbevares i mørket. Barn og amatører har heller ikke de samme kravene som kunstnere i holdbarheten av farger.

Bildet er lånt fra Royal Talens

En annen uønsket egenskap ved fargestoffer er deres tendens til å "blø". Fargen penetrerer de andre fargelagene eller sprer seg ut i andre tilstøtende områder, også når malingen er tørr. Fargestoff er ideell for fargelegging av tynne væsker, på grunn av sin oppløselighet.

Lakkert pigment
Lakkert pigmenter er fargestoffer som er gjort uoppløselig for et bestemt bindemiddel eller løsemiddel. Dette er en prosess hvor fargestoffet blir kjemisk innkapslet i et uorganisk, fargeløst pigment. Det gjør det mulig å bruke fargen i tykkere typer maling, men den har fortsatt dårlig lysekthet. Lakkert pigmenter har ofte samme blødning som vanlig fargestoffer.

Pigmenter
Pigmenter
Bildet er lånt fra Royal Talens

Naturlige pigmenter har i løpet av historien stort sett blitt erstattet av syntetiske pigmenter, det vil si pigmenter som har blitt produsert kjemisk. Dette kanskje fordi lysekthet var dårlig, pigment var giftig eller fordi fargene blødde. Vi skiller mellom organiske og uorganiske pigmenter.

Organisk pigment; madder
Bildet er lånt fra Royal Talens

Organiske pigmenter er sammensatt av karbonforbindelser. Før de ble syntetisk produsert hadde de opprinnelse fra dyre- eller planteriket. Eksempler på syntetiske organiske pigmenter er: alizarin madder, azo-pigmenter (gul, oransje og rød), phthalocyanine (blå og grønn) og Quinacridone (et lysekte rød-fiolett pigment).

Uorganisk pigment; kobolt blå
Bildet er lånt fra Royal Talens

Uorganiske pigmenter (fra mineral) er metalliske forbindelser, slik som oksyder. Sammenlignet med organiske pigmenter er det svært få av dem. Eksempler på naturlige uorganiske pigmenter er oker, umbra og sienna. Eksempler på syntetiske uorganiske pigmenter er titaniumhvit, sinkhvit, ultramarin, prussian blå, karmin og kobolt blå.

Dekkevne

Bildet er lånt fra Royal Talens

En annen faktor for pigmenter er deres dekkevne. Egenskapen varierer fra pigment til pigment. Vi skiller mellom svært transparente pigmenter og svært heldekkende/opake pigmenter. Og pigmenter med en dekkevne et sted mellom disse ytterpunktene. Denne egenskapen hos pigmenter er bare synlig hvis malingen ikke inneholder opake malemidler.


Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube


En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...

Til neste gang - ta vare på deg selv!

StudioLight og tre designere

$
0
0

Vi i designteamet som driver med papirhobby har ganske ulik stil. Hva skjer når vi alle tre får utdelt samme mønsterblokk fra StudioLight? Ingen fikk se hverandres resultat før alle var ferdig ...

Nå, hva synes du?

Camilla
Jeg tok utgangspunkt i et par gule ark fra StudioLight blokka som jeg syns var så sommerlige og herlige. Jeg synes det er moro å lage egen pynt, og har lenge hatt litt dilla på vimpler i ulike størrelser og fasonger - en kjempefin måte å bruke restepapir og mulighetene er mange. Jeg ville gjerne la mønsterpapirene få komme godt fram og har derfor latt dem dominere og lagt til enkle pynteelementer.



Wenche
Jeg har laget et dåpskort og synes rosafargene i disse arkene er helt herlige. Skoene er stanset ut med dies fra Marianne design og embosset med hvit strukturpasta.

Mona
Jeg har fått dilla på lommescrapping, og StudioLight-arkene er perfekte til dette. De har herlige fargekombinasjoner som passer min stil bra. Sammen med Wycinanka chipboardene, gnikkis, litt washitape og bånd blir det personlige albumsider. Chipboardene er farget med Pigma Micron og Gelly Rolls.



Materialer vi har brukt:
Studiolight papirblokk 3

Camillas kort
Sizzix dies
Stempeltekst fra Marianne Design sett med dies/stempel
Hvite halvperler fra Staz
2 mm limputer fra Staz
Stempelpute Memento Rich Cocoa
Hvit bølgepapp
Seam Binding/ Hug Snug
Musselinbånd 10 mm hvitt (10m)

Wenches kort
Marianne Design Creatable - Mine første sko 39990303

Monas albumside
Washitape - Sort noter på hvit og Hope Joy Dream Love
Chipboards - Bord noter, Fiolin og Hjerter runde
Bånd - Grå noter på hvit
Staz Duggdråper - Klar
Sakura Gelly Rolls
Sakura Pigma Micron
Gnikkis - Drømmer

Inspirasjonshilsen fra
Camilla, Wenche og Mona

Lær mer ... Fra pigment til akrylmaling

$
0
0

Å lage akrylmaling av tørre pigmenter en fargesterk opplevelse!

Det høres kanskje rart ut å si at man river pigmentene og de fleste ser vel for seg en aller annen form for en rive som man for eksempel river gulrøtter med, men det er ikke akkurat slik det foregår. :)


Med en glass- eller steinløper blander og knuser en pigmentene sammen med binder og retarder. Og ved å rotere løperen med en åttetallsbevegelse på marmor eller glassplaten bearbeides pigmenter og bindemiddel til en jevn blanding. Det å få en god og smidig maling kreves at man prøver seg litt frem med hvor mye bindemiddel som skal til. Men en grei regel er at det er like mye bindemiddel som pigmenter. Du vil likevel merke at noen pigmenter er lettere å rive enn andre og noen trenger litt ekstra bindemiddel for å få den rette konsistensen.



Når så malingen har fått den rette konsistens fyller du malingen over på tuber eller bokser alt etter hvor mye du lager i gangen.


Når jeg tar maling fra tuben ned på paletten for å male pleier jeg å tilsette litt ekstra medium i malingen. Du kan bruke hvilket som helst akrylmedium. Om du velger matt eller blank medium avhenger av om du vil gi malingen litt glans eller om du vil ha en mattere overflate. Om du har laget malingen litt for tørr kan du alltids tilføre binder eller retarder i malingen når du blander ut på paletten.


Hva du har igjen for å lage din egen maling?
Du får en ren maling som er proppet med pigmenter - en maling med kunstnerkvalitet. Og opplevelsen av å stå der med alle de fargesterke pigmentene som sakte men sikkert omdannes til maling gir en utrolig glede.

Du vil trenge tørre pigmenter, akrylmedier/retarder, bindemiddel, palettkniver, samt en marmor eller en glassplate og en glassløper for å rive pigmentene på. Tomme tuber eller tette bokser til å oppbevare malingen i.

Så håper jeg du ble fristet til å prøve :)


En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...

Lykke til!
Mvh Mariann S Sæbjørnsen

Lær mer ... Bindemiddel

$
0
0
Bildet er lånt fra Royal Talens
Pigmenter i forskjellige typer maling er tilnærmet like og bestemmer fargen, lysekthet og opasitet av malingen. Alle andre egenskaper til en maling er bestemt av bindemiddel.

Linolje (Linseed oil)
Linolje er presset fra frøene til linplanten, og har i mer enn 500 år vært det viktigste bindemiddelet i oljemaling. Det er en såkalt tørkende olje. Andre oljer kan gi mindre holdbar maling, noen kan gjøre malingen mørkere eller forlenge tørketiden. Det er dessverre ingen olje som er optimal for ønsket egenskap. Derimot har det blitt påvist gjennom tidene at linolje har den beste kombinasjonen av egenskaper.

Linfrø mørkner hvis den oppbevares i mørket, også etter tørking. Fargene på et oljemaleri kan derfor også blitt mørkt hvis det oppbevares i mørkt. Hvis vi plasser maleriet tilbake i dagslys vil oljen blekne igjen og de ​​opprinnelige fargene kommer tilbake. Linolje er ofte lagret i flasker, og pakket i pappesker for beskyttelse under transport. Hvis oljen blir lagret i en lang periode er det tilrådelig å fjerne flasken fra pakken og legg den i lyset. Da linolje gulner etter en tid, blir det ofte erstattet av Saflorolje eller valmueolje, spesielt for hvit maling.

Saflorolje og linolje
Bildet er lånt fra Royal Talens
Saflorolje/Valmueolje (Poppy olje)
Saflorolje ekstraheres ved å presse frøene til blomsten Saflor, og er en såkalt semi-tørkende olje. Med tiden har denne oljen i stor grad erstattet den mye dyrere valmueoljen. Kjemisk er begge oljene praktisk talt identiske og dermed sammenlignbare i bruk. Saflorolje gulner mindre enn linolje, men tørketiden er lengre og oljen danner en lakkfilm på malingen. Lag med maling etter bruk av hvit maling basert på saflorolje kan sprekke. Malingen kan også få problemer med å feste seg ordentlig. Det er kan derfor lurt å begrense bruken av hvit maling basert på Saflorolje til avslutningsfasen av maleriet.

Gummi arabikum (Gum arabic)
Bildet er lånt fra Wikipedia
Gummi arabikum er en harpiksaktig gummi, laget av et bestemt type akasietre som vokser i Afrika, Asia og Australia. Den beste kvalitet kommer fra Sudan og Senegal. Et hakk blir skåret inn i barken på treet. Harpiksen renner ut, størkner og blir deretter 'plukket'. Harpiksen blir deretter oppløst i vann og smuss fjernes. Det er denne væsken som brukes som bindemiddel for vannfarger. Gummi arabikum forbedrer festeevnen til høyabsorberende underlag, og tørker på noen få timer. Den forhindrer også at fargene flasser av. Fargene får litt glans av dette bindemiddelet, men dekkevnen reduseres. Gummi arabikum kan tynnes med vann.

Akrylharpiks (Acrylic varnish)
Bildet er lånt fra Royal Talens
Akrylharpiksen består av en blanding med mikroskopiske, syntetiske harpikspartikler i vann. Harpikspartiklene svever i vannet, og de oppløser seg ikke. Partikkelstørrelsen er 0,1 til 0,5 mikroner (en mikron = 1/1000 mm). Etter hvert som vannet fordamper kommer partiklene nærmere hverandre. Partiklene binder seg sammen når de berører hverandre, og danner en sammenhengende syntetisk film. En syntetisk harpiks i vann er melkehvit, men både fargeløs og gjennomsiktig når den er tørr.

Harpiks i akryl maling er vanligvis termoplast. Det vil si at en tørket malingsfilm blir mykere jo mer temperaturen stiger. På grunn av termoplastens egenskap i akrylmaling, er det sterkt anbefalt å ikke plassere de malte overflatene av malerier mot hverandre. Maleriene kan klebre seg til hverandre så mye at de ikke kan tas fra hverandre uten å skade malingen.

Dekstrin

Bildet er lånt fra Royal Talens
Dekstriner enstivelse(stammer som regelfrapotet)oppløst i vannfor å danne etflytende bindemiddel.Dekstrinerfølsom overfornedbrytning,så for åsikre holdbarhetenav malingbasert pådekstrinmå konserveringsmiddeltilsettes. Dekstringjørmaling tiksotropisk.Det betyr atmalingentyknernår den står i ro.Nårmalingenbeveges, enten vedomrøring,ristingeller pressetfra tuben, blir dentynnere.Det er derfor gouacheflyterutnår du malerslik attynnejevne lagkan påføres.

Kaolin
Bildet er lånt fra Royal Talens
Dette bindemiddel er en meget fin porselensleire. Det blir også referert til som plastisk leire. Ved å blande kaolin med vann, lages en fin leire slik at tørre pasteller beholder pigmentene. Kaolin kan også brukes som en fortynner i maling. 

Voks
Bildet er lånt fra Royal Talens
Opprinnelig insektvoks (bivoks) ble brukt. I dag har disse som regel blitt erstattet av syntetiske voks, inkludert parafin voks.

Mineraloljer
Bildet er lånt fra Royal Talens
Mineraloljer kommer fra råolje. Dette er ikke-tørkende oljer som er klar og fargeløs.

Skjellakk
Bildet er lånt fra Royal Talens
Skjellakk er et harpiksaktig sekret fra en lus funnet i ulike typer trær i India og området rundt.. Sekretet blir skrapt av grenene, tørket og deretter solgt som flak. Skjellakk kan bare oppløses i vann dersom vannet er alkalisk. Produkter basert på skjellakk er derfor uutslettelig i vanlig vann fra springe, når alt er tørt. 

Alkydharpiks
Bildet er lånt fra Wikipedia
Alkydharpiksen er en syntetisk harpiks som er fremstilt ved hjelp av olje, f.eks linfrøolje eller soyaolje. Siden alkydharpikser inneholder olje, er de utsatt for gulning når utsatt for lys. En kombinasjon av soyabønneolje og alkydharpiks gir minst gulning, men også den mest kostbare. Som bindemiddel for alkydharpikser brukes vanligvis white spirit.


Videoen er fra Royal Talens sin kanal på YouTube


En fargerik historie - bak mange av de vakre fargene ligger det en ekstraordinær historie, oppdagelsen av pigmentene, opprinnelsen til navnet, fargen før og nå, interessante fakta om farger som du bruker hver dag.

Lær mer ... en faktaserie for oss som ikke kan alt.
Tema som vil bli omhandlet er ulike kunstnerfarger, lerret, papir, malemidler ...


Til neste gang - ta vare på deg selv!

Paracords - sommerens armbånd?

$
0
0
Sommeren er her og da er det kult med fargerike armbånd i makramé! Tuva og jeg har sittet inne i regnværet og laget armbånd av Paracords i dag. Eller fallskjermsnorer som det heter på norsk.

I tillegg til armbånd ble det noen glassting også, samt et buksebelte til Tuva.

Kristine har tidligere laget noen armbånd, og vist steg for steg makramé. Innlegget finner du her.

Vi laget mest helt vanlige armbånd, men klikkspenner og snorlås. Fargerike og herlige!

En gammel klokke med ødelagt reim fikk ny med disse snorene. Nå mangler det bare å få byttet batteri så kan denne brukes igjen.

Kompass er kult! Tuva skal ha med denne i Rondane i sommer.

Belter er kult, og dette beltet perfekt i følge eieren. Favorittfargene er på plass, så nå skal buksene holde seg oppe.

Med mange meter snor liggende i alle regnbuens farger, må en jo leke seg litt. En utrolig kjedelig vase ble spenstig med røffe snorer, og de to glassflaskene likeså.




Materialer jeg har brukt:
Klikkspenner
Snorlås
Kompass
Karabinkrok
Karabinlås
Klokke- privat
Glassflaske - privat

Til neste gang - ta vare på deg selv!
Viewing all 519 articles
Browse latest View live